Open

Mathilda Nilsson: "Jag drömmer inte om Paris"

Malmö Artikeln publicerades
När Mathilda Nilsson var i tioårsåldern startade hon och bästisen det fiktiva klädmärket "Allt klär en skönhet". Sedan dess har hon vetat att hon vill arbeta med kläder.
Foto:Bosse Nilsson
När Mathilda Nilsson var i tioårsåldern startade hon och bästisen det fiktiva klädmärket "Allt klär en skönhet". Sedan dess har hon vetat att hon vill arbeta med kläder.

Hon är den rationella halvan i designerduon bakom klädmärket Nhorm. Den envisa halvan som har svårt för auktoriteter och skeva modellideal. Hon vill förändra bilden av vad som ryms inom modekonceptet – men hon vill inte till Paris.

Vad gör du nu?

– Jag flyttade till Malmö för ett halvår sedan. Jag trivdes inte i Stockholm, det blev för mycket. Där fanns ingen livskvalitet utan bara prestation. Jag insåg att jag behövde skala ner, göra min värld lite mindre. Och allt har flutit på väldigt bra sedan jag dess. Nu jobbar jag tre dagar i veckan som designer på Polar Skate Co och de resterande fyra dagarna lägger jag på Nhorm. Just nu är vi i slutskedet av en vår/sommar-kollektion som ska släppas i september.

Hur skulle du beskriva dig själv?

– Otroligt envis, vilket är både på gott och ont. Och så är jag relativt orädd. Jag skulle vilja säga att ett exempel på det är när jag flyttade upp till Stockholm direkt efter gymnasiet för att praktisera på ett stort klädföretag. Då är man verkligen lägst i rang. Jag är lite imponerad av mig själv att jag redan då vågade ta för mig och fråga om det var något som jag inte förstod. Kanske beror det på att jag inte är auktoritetsrädd, eller aldrig riktigt förstått hierarkin som finns inom alla branscher. Det är en egenskap som jag är stolt över. Fast samtidigt önskar jag ofta att jag bara kunde finna mig i ledet.

Har modeintresset alltid funnits där?

– Ja, det tror jag. Förmodligen grundar det sig i min mamma och mina två systrar. När jag var liten brukade mina systrar experimentera med sina klädstilar vilket jag såg upp till. Jag tilltalades av att man genom att bära en viss typ av outfit kunde bli en viss typ av person, för att nästa dag bli någon helt annan. Dessutom sydde alltid mamma våra kläder och lät mig redan som liten bestämma själv vad jag ville ha på mig. Dock finns det ju en hel del bilder på mig från den tiden som får en att fråga sig hur en förälder kan låta sitt barn gå klätt så där... Men innan jag visste att det var kläder jag skulle jobba med ville jag bli konstnär eller brandman, vilket är märkligt eftersom jag är rädd för eld.

Vad är det bästa respektive sämsta med modeindustrin?

– Jag hade kunnat göra en lista med 100 grejer som är skit med mode. Personligen har jag känt mig mest engagerad i modellbiten, vem man visar kläderna på. Det är ju något som jag som designer faktiskt kan påverka och förändra. Jag försöker ta ansvar efter att ha sett hur många det är som far illa. I Nhorm har vi street castat våra modeller. Vi använde en agentur en gång, men det slutade med att vi bara tog med en av deras tjejer och fixade resten själva. De modeller som agenturen tog fram var typ 15 år gamla, vilket kändes fel av flera skäl. Om vår målgrupp är kvinnor i 25-årsåldern så förstår jag inte poängen med att våra kläder ska visas på kroppar som tillhör barn.

Sedan finns det givetvis många fantastiska inslag i modeindustrin också, som att få tillverka egna kläder. Hela processessen är väldigt tillfredsställande: att gå från noll till en hel kollektion och sedan få se de plaggen bäras av riktiga människor. Det är spännande hur man kan skapa något som är en så självklar del av människors liv, spännande hur man kan bli en del av hur en person uppfattar sig själv och spännande att bli en del av en människas personlighetsbyggande.

Vad drömmer du om?

– Jag drömmer om att vi ska kunna köra Nhorm på heltid och om att se människor bära våra kläder. Jag drömmer om att personerna som bär våra kläder ska utstråla pondus och känner sig starka med Nhorm. Men jag är verkligen nöjd med mitt läge, jag älskar att vara i Malmö och känner att jag har kommit till rätta här. Det är inte som att jag går omkring och drömmer om att flytta till Paris nu.

Vad är ditt förhållande till Kristianstad idag?

– Jag har byggt upp ett liv någon annanstans och mitt sammanhang är inte här. Men jag känner väldigt starkt för Kristianstad och det kommer alltid vara min trygga punkt. C4-gymnasiet har haft extra stor betydelse för mig. En av mina gamla lärare därifrån är i dag en nära vän till mig. Och vart jag än bott i världen så har jag alltid följt IFK, handboll är det bästa!

Fakta

Mathilda Nilsson

Namn: Mathilda Nilsson

Ålder: 27 år

Familj: Mamma, Karl-Gunnar och två äldre systrar

Bor: Malmö

Uppväxt: Fjälkinge

Kopplar av: Med en, ofta obehaglig, bok

Visa mer...