Open

Nystart i yogans tecken

Kristianstad Artikeln publicerades
Än så länge säljer Fia Persson kläderna i Studio 11 på Ängamöllans industriområde på lördagarna. "Det är jätteroligt att träffa kunder. De säger vad som funkar och inte", säger Fia Persson. 3 bilder
Foto:Bosse Nilsson
Än så länge säljer Fia Persson kläderna i Studio 11 på Ängamöllans industriområde på lördagarna. "Det är jätteroligt att träffa kunder. De säger vad som funkar och inte", säger Fia Persson.

Efter två år startar kläddesignern Fia Persson om med en kollektion med inspiration från yogan.

Varför har du haft uppehåll?

– Det var säkert väldigt överraskande för många runt om, men jag kände mindre flyt. Det var nödvändigt just då, men det var ett svårt och känslosamt beslut.

Hur förändrades du under den perioden?

– Jag har kommit ner i varv. Saker ordnade till sig och tankarna kom tillbaka. Jag har flyttat väldigt mycket under alla år och har aldrig fått någon riktig ro. Mitt tidigare intresse för hälsa gjorde sig också påmint och jag började fråga mig om jag skulle jobba med hälsa eller kläder.

Hur kom du fram till vad du skulle göra?

– Jag tränade yoga när jag startade min första firma 2010. Den fanns med mig på något sätt. Jag frågade mig varför allt skulle vara så stressigt. Sedan kom jag på att jag kunde slå ihop hälsa och kläder. Det var lite magiskt. Det öppnade så många dörrar. Jag kom fram till att jag vill skapa ett varumärke som står för ett livsstilskoncept som handlar om hållbarhet och välbefinnande.

Vad är din filosofi bakom kläderna?

– Det ska vara skönt och bekvämt, men man ska samtidigt känna sig välklädd i dem. Jag har använt japansk mönsterkonstruktion som inte ger några sömmar i sidorna. Då får man ett annat fall. Jag vill att det ska se rent ut. Då lyfter man fram formen och detaljerna.

Hur syns yogainspirationen i dina kollektioner?

– Det är nog uttrycket i själva stilen, att det ska vara skönt och ledigt att ha på sig. Att modellerna är rena i sin stil så att de blir hållbara över tid. Dova fina färger, mjuka material, att man ska känna ett välbefinnande när man bär kläderna.

Vilka material jobbar du med nu?

– Jag har tagit in en tjockare bomullsjersey vilket ger en annan form. Andra material som är roligt att jobba med är viskos och ull. De är hållbara och har en viss lyster. Längre fram kan jag tänka mig att göra mönster till tryck med inspiration från naturen, motiv med djur, växter och geometriska former.

Nystart kräver mod, var hittar du det?

– Jag känner mig mer balanserad och trygg. Det gör säkert att jag vågar utmana mig lite mer. Inför kollektionen i höstas arrangerade jag olika event för att sälja mina kläder. Det är spännande, men samtidigt ovant att prata inför större grupper.

Vilken respons har du fått hittills?

– I höstens Momo Collection hade jag klänningar och toppar för det blev essensen förra gången. Det var omtyckt, en bra start. Nu går jag vidare med byxa, topp, omlottdelar och koftjackor. Man ska kunna kombinera dem, så att man känner sig klädd på ett enkelt sätt.

Men du gör inte kläder att träna yoga i?

– Nej, inte ännu, men det kommer säkert. Kläderna är för vem som helst. Det är mer en stil och en filosofi som jag kopplar ihop. Ett livsstilskoncept som står för välbefinnande, som ett budskap man vill förmedla med kläderna. Det kan nog bli starkare och växa med tiden. Som kunderna säger när de tar på sig plaggen, "åh, vad skönt, men ändå så fint". Då blir man glad, det är ju en del av filosofin.

Fakta

Fia Persson

Ålder. 42 år.

Bor: Vä.

Familj: Sonen Love.

Intressen: Yoga, sådant man mår bra av, att vara ute, fixa till gamla möbler.

Bakgrund: Tillskärarakademin i Malmö två år, designstudier i England tre år, jobbade sedan för modeföretaget Psycho Cowboy, praktiserade på Rützou och startade en verkstad under fyra år i Köpenhamn. Startade sitt eget klädmärke Fia Persson 2010.

Aktuell: Har startat om med Fia Persson Clothing efter två års paus.

Visa mer...