Open

Optiker Pär Schmidt

Open Artikeln publicerades
"Glasögonen ska vara hundra procent perfekta. Annars ringer jag kunden och säger att de måste vänta en vecka tills jag har fått nya glas", säger Pär Schmidt.
Foto:Lasse Ottosson
"Glasögonen ska vara hundra procent perfekta. Annars ringer jag kunden och säger att de måste vänta en vecka tills jag har fått nya glas", säger Pär Schmidt.

Att vara optiker är mycket mer än att hitta rätt bågar. Att tillverka glasögon som håller och hitta tidiga tecken på ögonsjukdomar till exempel. Det driver Pär Schmidt framåt.

Hur hamnade du här?

– Jag hade gått teknisk utbildning och hoppade in hos min far Willi på sommaren efter lumpen. Då började intresset komma. Jag lärde mig yrket genom att tillverka glasögon.

Varför trivs du med att vara optiker?

– Att man jobbar som hälso- och sjukvårdspersonal, men också att man jobbar ute i butik med mode. Man gör allt från att kolla styrkan hos en kund till att tillverka glasögonen. Jag trivs med hantverksbiten. Vi slipar glasen själva och sätter samman allt. Redan när jag var liten gillade jag att bygga byggmodeller.

Hjälper du kunderna att hitta rätt bågar också?

– Ja, det måste vara rätt passform, det är som att hitta skor. Man kan inte begära att kunden vet vad som är bäst för dem. Det ska inte bara vara snyggt, funktionen är viktigast, att kunden ser bra och inte bara ser bra ut.

Hur vet ni vilka bågar ni ska föreslå?

– Det bygger på erfarenhet. Vi ser på huvudets bredd, näsans höjd och vad som passar till personens stil. Man måste också låta folk vänja sig. Nu börjar det bli större, runda bågar. Har då personen haft små fyrkantiga kanske de inte tycker att de passar i sådana först. Även om vi köper in det senaste hela tiden har kunden inte sett dem ännu.

Vad är det roligaste med yrket?

– Att hjälpa kunder att se bra ut. Det är kul när kunden är nöjd. Vi är ganska unika i det att optikern tillpassar glasögonen när kunden hämtar dem. Kanske har jag haft ett visst tänk när jag gjort glasögonen och då kan jag förklara det.

Vad driver dig?

– Att utvecklas i yrket. Jag har gått en högre utbildning i diagnostisk optometri på Karolinska institutet. Nyligen gick jag också en kortare utbildning i diabetes vid Karolinska institutet, för att kunna diagnosticera och se när det är dags att skicka någon vidare till ögonläkare. Många ögonsjukdomar kommer smygande. Kan man fånga upp dem tidigare kan de få behandling tidigare och behålla synen.

Varför var det viktigt för dig att vidareutbilda dig?

– Jag känner mig tryggare i min yrkesroll när jag har mycket mer kunskaper. Jag är glad varje dag för att jag gick den. Jag har verkligen nytta av den. Det är också roligt att gå på högre utbildningar och träffa kollegor från hela landet. Vi jobbar ofta ensamma.

Vilken är den största utmaningen i yrket?

– Företagandet som sådant. Det är en utmaning att driva företag, att driva det framåt, det får aldrig stå still. Det händer mycket både kliniskt och tekniskt.

Hur ser trenderna ut just nu?

– Lite rundare och mer feminina former på bågar till kvinnor. De blir lite större, men det är en väldigt långsam process. På 80-talet var det mycket vita bågar och guld. Det har varit silver länge, men nu blir det guld igen.

Fakta

Pär Schmidt

Ålder: 52 år.

Bor: Åhus.

Familj: Fru Jessica och barnen Katja, 12 år och Carl-Rickard, 10 år.

Bakgrund: Började jobba hos sin far, optikern Willi Schmidt 1983, blev legitimerad optiker 1992, öppnade sin första butik i Älmhult och en butik till i Åhus 1996, öppnade butiken Pär Schmidt's optik på Västra Storgatan i Kristianstad 2007.

Intressen: Familj och vänner, tennis ibland.

Värt att veta: Har varit framstående i budo, självförsvar och ju-jitsu, men utövar det inte aktivt längre.

Visa mer...

Fakta

Pär om …

1 Sina egna glasögon:

– Har tre till fyra bågar, inklusive solglasögon, alla är progressiva men olika. Alain Mikli är ett favoritmärke, för att de är väldigt bekväma, innovativa och snygga. Jag bär dem vid olika tillfällen beroende på klädsel och vad jag vill göra. Vi är ansiktet utåt, kommer det något nytt vill man testa det.

2 Sina första glasögon:

– Jag var tretton år och fick pilotbågar. Det var 1976 och då fanns nog inte mycket annat att välja på. Det var en härlig känsla att se klart igen. Sedan dess har jag haft glasögon varje dag.

3 Att bära glasögon:

– Många tror att lyckan är att inte ha något synfel, men har man haft glasögon i 40, 50 eller 60 år har de blivit en del av ansiktet. Det händer att vi gör glasögon utan styrka till någon som opererat bort sitt synfel.

Visa mer...