Open

Vårfest i tre steg

Open Artikeln publicerades
Foto:Tommy Svensson

Samlas runt en vårlig påskmiddag någon av de stundande helgdagarna. Börja med pocherade ägg som inte är särskilt svårt att göra men ser fint ut och är gott. Till huvudrätten serveras kyckling, gärna majskyckling som blir extra god när den tillagas hel på låg temperatur i ugnen. Desserten är min favorit just nu, persikor med mandeltäcke, både enkelt och gott. Servera med en klick vispad grädde och kanske en kopp kaffe.

Pocherade ägg med lax

6 portioner

6 ägg

2 msk ättiksprit 12%

Hollandaise:

200 g smör

3 äggulor

3 msk vatten

1 msk pressad citronsaft

salt, peppar

500 g grön sparris

200 g kallrökt lax

2 skivor kavring

1. Börja med såsen. Smält smöret i en kastrull och ställ åt sidan. Blanda äggulor, vatten och citronsaft i en kastrull. Värm försiktigt under omrörning tills det börjar bli krämigt.

2. Ta kastrullen av värmen och tillsätt det smälta smöret i en tunn stråle under omrörning. Smaka av med salt och peppar.

3. Koka upp vatten och ättiksprit i en vid kastrull, gärna traktörpanna. Knäck äggen och häll försiktigt ner dem i det kokande vattnet. Gör två till tre stycken i taget. Låt sjuda i 4 minuter. Ta upp med hålslev och låt äggen rinna av.

4. Smula kavringen och rosta i en stekpanna. Bryt av nedersta delen på sparrisen och koka den i saltat vatten i ca 3 minuter tills den är nästan mjuk. Låt sparrisen rinna av.

5. Lägg upp lax, sparris och ägg på tallrikar. Klicka på sås och strö över kavring.

Ugnsstekt kyckling

6 portioner

1 stor kyckling, ca 2 kg, eller 2 små à ca 1 kg

100 g smör, rumsvarmt

1 dl hackad persilja och timjan

2 vitlöksklyftor

1 citron

salt, peppar

Ugn: 150°

1. Tvätta kycklingen in och utvändigt. Torka den väl med hushållspapper. Rör ihop smör, örter, pressad vitlök och rivet skal av citronen.

2. Tryck in smör under skinnet på bröstet och låren. Lägg resten av smöret inne i kycklingen. Krydda väl med salt och peppar inuti och utanpå.

3. Dela citronen i bitar och lägg inne i kycklingen. Bind ihop benen och lägg den i en form. Tillaga i ugn tills innertemperaturen är 82°, ca 2 timmar. Låt kycklingen vila i 20 minuter innan den skivas upp.

Cidersås

6 portioner

2 schalottenlökar

1 msk smör

2 dl cider, torr eller halvtorr

2 dl vispgrädde

2 msk kycklingfond

1 msk soja

2 msk maizena redning

salt, peppar

Gör så här:

1. Skala och hacka löken. Fräs den mjuk i smör i en kastrull. Tillsätt cider, grädde, fond och soja och koka ihop i 10 minuter.

2. Red av med redning och koka i 5 minuter. Smaka av med salt och peppar. Tillsätt gärna lite sky från kycklingen.

Rostade grönsaker och potatis

6 portioner

800 g delikatesspotatis

500 g sötpotatis

2 rödlökar

2 msk olivolja

1/2 dl hackad basilika och timjan

salt, peppar

Ugn: 225°

Gör så här:

1. Tvätta potatisen och dela stora. Skala och dela sötpotatisen i grova bitar. Skala och klyfta löken. Blanda allt med olja, örter, salt och peppar.

2. Bred ut på en plåt med bakplåtspapper och baka i ugn i ca 30 minuter tills allt är klart. Servera till kyckling och cidersås.

Mandelgratinerade persikor

6 portioner

2 burkar persikor à 420 g

3 ägg

1 dl strösocker

5 bittermandlar

2 dl crème fraiche

1/2 dl vetemjöl

1 tsk vaniljsocker

25 g mandelspån

Ugn: 200°

Gör så här:

1. Låt persikorna rinna av och dela dem i klyftor. Lägg dem i en form.

2. Vispa ägg och socker pösigt med elvisp. Riv bittermandeln fint och blanda i tillsammans med crème fraiche, mjöl och vaniljsocker.

3. Häll smeten över persikorna och strö på mandelspån. Grädda i 30 minuter tills den fått fin färg. Servera med vispad grädde.