Open

Påskens stora festbord

Open Artikeln publicerades
Örtsill och krämiga ägg.
Foto:Tommy Svensson
Örtsill och krämiga ägg.

Påsken är en riktig mathelg med mycket god och lättlagad mat. Servera klassiska fyllda ägg och lax med en fantastisk sås. Kycklingben är en favorit som passar de flesta och prova gärna de lättlagade cocotterna.

Cocotter med lax

5 stycken, Ugn: 150°.

4 ägg

2 äggulor

1 dl vispgrädde

1 dl mjölk

1 1/2 d1 riven smakrik ost

salt, peppar

150 g kallrökt lax

dill

crème fraiche

1. Smörj fem små formar. Vispa ihop ägg, äggulor, grädde, mjölk, ost, salt och peppar. Fördela i formarna och grädda i ca 35 minuter, tills äggstanningen stelnat.

2. Servera med laxskiva och dill och gärna en klick crème fraiche till.

Ugnsbakad lax med dillhollandaise

6 portioner. Ugn: 200°.

1 kg laxfilé med skinn

2 tsk salt

2 msk rapsolja

peppar

1 citron

dill

Hollandaise:

200 g smör

1 msk pressad citronsaft

2 msk vatten

3 äggulor

salt, peppar

1/2 dl hackad dill

Gör så här:

1. Krydda laxen med salt och lägg den i en form med hälften av oljan. Ringla över resten av oljan. Låt laxen dra i rumstemperatur i 20 minuter.

2. Krydda med peppar och lägg på skivad citron och dill. Baka i ugn i 1520 minuter tills den är klar.

3. Smält smöret till såsen. Blanda citronsaft, vatten och äggulor i en kastrull. Värm under omrörning tills det tjocknar men får inte koka. Ta kastrullen av värmen och vispa i smöret i en tunn stråle.

4. Smaka av såsen med dill, salt och peppar. Servera till laxen med sparris, rädisor och ev potatis.

Påskkyckling med örter

4 portioner

1 kg kycklingben

2 dl hackad persilja och basilika

rivet skala av 1 citron

1 msk pressad citronsaft

salt, peppar

2 msk flytande margarin

Ugn: 225°

Gör så här:

1. Blanda örter, citronskal och saft och peta in under skinnet på kycklingbenen och utanpå. Lägg kycklingen i en form och krydda med salt och peppar.

2. Ringla över margarin och baka i ugn i ca 30 minuter. Kontrollera inne vid benen att köttsaften är ofärgad, då är de klara. Vira gärna lite bakplåtspapper runt benen så är de lättare att hålla i.

Krämiga ägg

4 portioner

4 ägg

1/2 dl crème fraiche

2 tsk dijonsenap

2 msk hackad dill

salt, peppar

Garnera med:

Räkor eller rökt skinka, dill, gräslök

Gör så här:

1. Hårdkoka äggen och låt de kallna. Skala och dela dem på mitten. Gröp försiktigt ur gulan.

2. Mosa gulan och blanda den med crème fraiche, senap och dill. Smaka av med salt och peppar.

3. Fördela fyllningen i ägghalvorna och garnera med räkor och dill eller skinka och gräslök.

Påsksill med örter

4 portioner

1 förpackning 5-minuterssill

2 dl gräddfil

2 msk majonnäs

1 dl hackad persilja, oregano och timjan

rivet skala av 1/2 citron

1 tsk honung

salt, peppar

Gör så här:

1. Blanda gräddfil, majonnäs, örter, citronskal, honung, salt och peppar. Skölj av sillen och skär i bitar.

2. Blanda sillen med såsen och låt dra i kyl ett par timmar eller över natten.