Open

Passat med pressveck?

Open Artikeln publicerades
6 bilder

Belackarna vill gärna hävda att nya Arteon bara är en Passat i finkostym. Arteon har begåvats med ovanligt attraktiva coupélinjer, vilket räcker långt för dagens bilköpare. Volkswagen har dessutom överdoserat bilen med avancerade assistanssystem och såväl en sjuväxlad dubbelkopplingslåda som fyrhjulsdrift ingår i affären.

Volkswagen har varit rekordsnabba med att gå från fingervisning till fabriksfärdig bil i fallet Arteon. Världspremiären gick av stapeln på årets bilsalong i Genève och mindre än ett halvår efteråt börjar leveranserna. Motormässigt erbjuds en bensinare på 280 hästkrafter samt en turbodiesel på 240 hk, varav den sistnämnda kan bli din från 434 900 kronor.

Svenska VW-chefen, Sten Forsberg, säger att det är kul att kunna erbjuda en ny bilmodell i premiumklassen och det är ett uttalande som lämnar en del frågetecken. Kannibalismen inom de egna leden har målmedvetet stävjats genom att profilera koncernens fyra märken olika och där får bara Audi vara premium. Volkswagen ska däremot tillverka pålitliga volymbilar och den läxan fick de lära sig den hårda vägen med Phaeton.

Det var en tvättäkta lyxlimpa med antingen åtta eller tolv cylindrar som trots tappra försök inte klarade klassresan. Arteon är gudskelov betydligt mer jordnära och har därmed bättre förutsättningar att hitta köpare. Den är visserligen runt 50 000 kronor dyrare än motsvarande toppmodell av Passat, men coupéversionen bär upp VW-loggan på ett sätt som inte fjärmar den från varumärkets kärnkunder.

Volkswagen Arteon är 486 centimeter lång och är byggd på tyskarnas MQB-plattform, vilket borgar för goda innerutrymmen och avancerade assistansfunktioner. Vad sägs om en adaptiv farthållare som väger in information från såväl navigatorn som vägmärkena?

Systemet vrider till och med strålkastarna åt rätt håll innan man ens har börjat svänga och blir föraren sjuk eller somnar så stannar bilen efter vägkanten. Naturligtvis med varningsblinkers på!

Folkan går nästan att hantera som en självkörande bil, vilket kan bli en smula tråkigt. Men som kompensation är bensinfyran på 280 hästar riktigt pigg och tillsammans med fyrhjulsdrift, en sjuväxlad dubbelkopplingslåda och adaptiva stötdämpare blir det riktigt underhållande. Nej, för oss är det här ingen Passat med pressveck. Inte heller hos alla åskådare som vrider på huvudet efter vår testbil som lackerats i Corcuma Yellow. Tja, glöm allt du hört om att gult är fult! (CNP AB)

Willy Priske och Johannes Gardelöf

Tekniska data

Volkswagen Arteon GTR 2,0 TSI 4MOTION

Motor: 4-cyl bensinmotor med dubbla överliggande kamaxlar och fyra ventiler per cyl. Max effekt: 280 hk mellan 5 100-6 500 varv/min.

Max vridmoment: 450 Nm mellan 1 700-5 600 varv/min.

Kraftöverföring: Motorn fram, fyrhjulsdrift. 7-växlad dubbelkopplingslåda.

Fjädring: Fram: fjäderben med triangellänkar. Bak: multilänkaxel.

Styrning: Elservo. Vändcirkel: 11,9 meter.

3Bromsar: Skivbromsar fram och bak. ABS. Antispinn/sladd.

Mått/vikt: (cm/kg) Axelavstånd 284, längd 486, bredd 187, höjd 145.

Tjänstevikt 1 716. Bränsletank 66 liter.

Prestanda: Toppfart 250 km/h. Acceleration 0-100 km/h 5,6 sek.

Förbrukning/Miljö: 7,3 liter per 100 km under blandad körning. CO2: 164 g/km.

Pris: 489 900 kronor.

Plus

Riktigt snygg och välbyggd

Hög standardutrustning

Behaglig förarmiljö

Pigg motor

Minus

Två års nybilsgaranti som standard

Prislappen

Visa mer...