Open

Plats för nya tankar

Open Artikeln publicerades
Ulrika Carlqvist, Eva Fridlund och Helen Ortman hoppas att deras engagemang genomsyrar Kulturkvarteret så att besökarna känner det. 11 bilder
Foto:Bosse Nilsson
Ulrika Carlqvist, Eva Fridlund och Helen Ortman hoppas att deras engagemang genomsyrar Kulturkvarteret så att besökarna känner det.

I augusti fyllde Kulturkvarteret tre år. Allt fler hittar dit, inte minst på lunchen. Strax före sommaren blev restaurangen Kravcertifierad med två stjärnor, som en av få i Skåne.

Restaurangen är full av lunchgäster. I köket jobbar kocken Jesper Lindstedt med de sista portionerna av den ugnsbakade fiskfilén med zucchini och basilika. En mamma med två barn fäller ihop sitt paraply, kanske på väg in till bibliotekets barnavdelning.

En pianostämmare jobbar vid flygeln i Lilla salen inför kvällens konsert med Fanny Gunnarssons Quartet. I stora salen repeterar Ensemble Mare Balticum och Cecilia Frode.

Precis så ska Kulturkvarteret fungera. Fritt flöde av människor, tankar och idéer.

– Vi vill göra detta till en mötesplats på olika sätt, för kultur och möten mellan människor, säger Helen Ortman, verksamhetschef för Kulturkvarteret.

Av ett stadsbibliotek, en kammarmusiksal och ett konserthus har man skapat något större, något mer. Inte bara ett nytt hus utan kanske främst en öppenhet för idéer. Att Lilla salen kan hysa americana en kväll och poesi en annan till exempel. Eller att garderoben kan göras om till konstutställning.

– Det är en kreativ miljö, ingen säger "det här har vi redan gjort". Det är en väldigt bra dialog, säger Eva Fridlund, programansvarig på Stadsbiblioteket.

Under Bokfestivalen hörde hon besökare och gäster berömma både miljön och restaurangen. Samma sak när räddningstjänsten höll konferens några dagar senare. De noterade att det var lite otraditionell konferensmat, men verkade inte besvikna över buffén med bland annat morotsbiffar, bulgur med tomat och paprika och zucchinimyntasallad.

– Den var nytänkande men ändå klassisk. Eftersom vi inte har samma mängd kött kan fokus inte ligga på köttet, säger kocken Jesper Lindstedt och berättar om när han gjort veganbearnaisesås med bönor som folk trodde var vanlig bea.

– Vi lurar dem att äta hälsosam mat, säger Ulrika Carlqvist, restaurangansvarig för Café & Bistro och skrattar. Vi är Kulturkvarteret, vi ska vara kreativa och nytänkande.

– Det är inspirerande att äta här för man vet aldrig vad man får, säger Eva Fridlund.

Sedan i maj är restaurangen Kravcertifierad med två stjärnor, som en av få i Skåne. Det innebär att minst 50 procent av alla råvaror måste vara Kravcertifierade och att allt från diskmedel till transporter måste vara miljövänliga.

I själva verket har maten i Café & Bistro har varit 100 procent ekologisk redan från början. Efter hand har kaféet utvecklats allt mer till en restaurang och publiken har vant sig vid nya rätter.

– Jag tror att fördomarna om vegetariskt lever kvar. Vegetarianen var den som glömdes bort. Det har vi definitivt motbevisat. Därför kan vi experimentera. Folk litar på oss och vågar testa även om de inte vet, säger Ulrika Carlqvist.

Jesper Lindstedt jobbar efter säsong. Just nu innebär det mycket kål, rotfrukter och äpple. Även om han själv har en bakgrund som styckare, bland annat på Scan, lagar han gärna fisk. Två gånger i veckan har han fisk på lunchmenyn eftersom så många tycker om det.

Det viktigaste för honom är att maten känns äkta och genuin.

– Jag ska kunna stå för maten. Privat är jag väldigt mån om vad jag och familjen stoppar i oss, då vill jag vara det här också.

Helen Ortman brukar höra hur han och Ulrika Carlqvist bollar idéer till lunchmenyer när hon går förbi deras rum. Det tycker hon är det bästa med Kulturkvarteret, att alla jobbar tillsammans för att skapa upplevelser för besökarna. Det är det som driver henne.

– När allt klaffar under ett evenemang, det är mycket folk och publiken får höra saker de inte förväntat sig. Att skapa de mötena och upplevelserna.

Antalet besökare har stadigt ökat för varje år, sakta men säkert, men ibland har hon och de andra en känsla av att alla inte har upptäckt att biblioteket nu är en del av något större. Därför ska biblioteket ses över i höst.

– Vi kommer att arbeta med biblioteksrummet för att få det mer i samma stil så att det inte känns som om man kommer in i ett helt annat rum. Det är fin arkitektur, men man kan jobba med typsnitt, skyltar och färger, säger Eva Fridlund.

I kulturkvarteret har man länkat samman ett konserthus från 1936, ett bibliotek från 1965 och en kammarmusiksal från 1992. Nytt glas möter nött tegel, en gammal trappa har blivit en liten scen i bistron.

Eva Fridlund tycker att själva atmosfären är det bästa med Kulturkvarteret. De andra håller med.

– Det man hör oftast är "gud vad mysigt det är här", säger Jesper Lindstedt.

Ulrika Carlqvist tror att engagemanget sipprar igenom till besökarna. Helen Ortman pratar om att både lyssna på vad besökarna vill ha och erbjuda något som folk inte tänkt på.

– När kommunen byggt ett sådant hus ska det vara ett hus för alla. Jag hoppas att man kan känna sig stolt över att kommunen faktiskt har satsat på att bygga det här huset. Vi gör ju saker ihop med folk i Kristianstad, utan dem blir det ingenting.

Fakta

Kulturkvarteret

Vad: Ett kvarter med stadsbibliotek, en liten och en stor konsertsal (tidigare konserthuset) och en restaurang som binder samman allt. Invigdes i augusti 2014.

Var: Kanalgatan 30, men även ingång från Föreningsgatan.

Antal besökare per år: Stadsbiblioteket 170 000 besökare. Restaurangen 20 000-30 000 besökare exklusive evenemang. Evenemang 35 000-37 000 personer.

Antal anställda: 15 personer på Stadsbiblioteket, 11 personer på Musik i Syd som jobbar heltid med Kulturkvarteret samt 20 timanställda.

Visa mer...