Open

Plommonen tar sin plats i köket

Open
Foto:
Foto:
Foto:
Foto:
Foto:

Efter alla jordgubbar, hallon och blåbär som har passerat köket är det nu dags för nästa favorit, plommonen. Ta er tiden att göra någon form av plommonmarmelad och njut av doften som sprider sig av kokta plommon. I receptet nedan har jag skållat dem men vill man förenkla marmeladkoket så hoppa över skållningen och bara dela och kärna ur dem.

Text: Kerstin Svensson Foto: Tommy Svensson

Artikeln publicerades 23 augusti 2017.

Plommon– och äppelmarmelad

1 kg plommon

1 kg äpplen

3 dl vatten

2 kanelstänger

1 kg syltsocker

Gör så här:

1. Skålla plommonen och dra av skalet. Dela och kärna ur dem och lägg i en gryta. Skala, dela och kärna ur äpplena. Dela dem i bitar och klägg i grytan.

2. Tillsätt vatten och kanelstänger och koka upp. Småkoka under lock i 10 minuter eller tills frukten är mosig. Krossa den eventuellt med en potatisstöt om du vill få bort bitarna..

3. Rör i syltsocker och koka upp. Koka i 2 minuter. Ta grytan av värmen och skumma väl. Låt marmeladen stå i grytan i 15 minuter. Häll upp på rena burkar och sätt på lock direkt.

Plommonpaj

8 bitar

Botten:

125 g smör, rumsvarmt

3 dl vetemjöl

1 dl florsocker

1 äggula

Fyllning:

200 g mandelmassa

1 msk strösocker

50 g smör, rumsvarmt

1 ägg

2 äggulor

1 msk vetemjöl

8 plommon

2 dl blåbär

1/2 dl strösocker

1 tsk kanel

2 tsk potatismjöl

Ugn: 175°

Gör så här:

1. Blanda samman smör, mjöl och florsocker till en smulig massa, gärna i matberedare. Tillsätt äggulan och arbeta snabbt ihop till en deg. Kavla ut degen och lägg den i en form, 24 cm i diameter, med löstagbar kant. Ställ formen kallt i 30 minuter.

2. Klä kanterna med folie så de inte kasar ner. Nagga degen och förgrädda i 10 minuter.

3. Riv mandelmassan och rör ihop med socker, smör, ägg, äggulor och mjöl. Bred ut fyllningen i formen.

4. Dela och kärna ur plommonen, skär i klyftor om de är stora. Blanda plommon och blåbär med socker, kanel och potatismjöl och lägg i formen.

5. Grädda i ca 50 minuter. Servera med grädde eller vaniljsås.

Smördegsflarn med plommon och brieost

12 bitar

1 rulle kyld smördeg

250 g brieost

7 plommon

1 dl valnötter

3 msk flytande honung

rosmarin

Ugn: 200°

Gör så här:

1. Rulla ut smördegen och nagga degen med en gaffel. Skär osten i bitar och lägg ut över degen men spara en kant på 2 cm runt om.

2. Dela och kärna ur plommonen. Skär den i tunna klyftor och fördela över osten. Strö på grovt krossade valnötter och ringla över honung. Grädda i ca 20 minuter tills flarnet fått fin färg. Strö över rosmarin och rigla över lite honung. Servera gärna med lite lufttorkad skinka.

Plommonmuffins

12 stycken

100 g smör

7 plommon

2 ägg

1 3/4 dl strösocker

1 tsk malen kardemumma

1 tsk vaniljsocker

2 tsk bakpulver

2 dl mjölk

4 dl vetemjöl

Ugn: 200°

Gör så här:

1. Smält smöret och låt svalna något. Dela, kärna ur och skär plommonen i klyftor.

2. Vispa ägg och socker pösigt. Blanda kardemumma, vaniljsocker, bakpulver och mjöl och rör ner i smeten tillsammans med smör och mjölk.

3. Fördela smeten i muffinsformar, Tryck ner ett par plommonklyftor i varje. Grädda i ca 20 minuter.

Recept: Kerstin Svensson

Foto: Tommy Svensson