Open

Fixa glöggfesten

Open Artikeln publicerades
Saffransbiscotti doppade i choklad.
Foto:Tommy Svensson
Saffransbiscotti doppade i choklad.

Samla ihop familj och vänner till en glöggfest med olika små tilltugg. Förbered dagen innan så är det snabbt fixat när gästerna är på väg.

Pepparkakor med topping

20 pepparkakor

150 g mascarpone

    1 krm vaniljpulver

    1 msk flytande honung

    1 msk pressad apelsinsaft

    1 dl torkade aprikoser

    1 dl valnötter

    granatäppelkärnor

    Gör så här:

    1. Rör ihop mascarpone, vaniljpulver och honung. Hacka aprikoserna fint och hacka nötterna grovt.

    2. Blanda ner aprikoser och nötter i mascarponen. Lägg en klick på varje pepparkaka och garnera med granatäppelkärnor. Eller servera toppingen i en skål och låt gästerna själva lägga ihop sina pepparkakor.

    Saffransbiscotti

    Doppa gärna skorporna i smält choklad.

    50 stycken

    1/2 g saffran

    1 sockerbit

    100 g smör

    2 ägg

    1 1/2 dl strösocker

    5 dl vetemjöl

    1 tsk bakpulver

    1 1/2 mandel

    Ugn: 175°

    Gör så här:

    1. Stöt saffranet med en sockerbit i en mortel. Smält smöret i en kastrull och rör i saffran. Låt svalna.

    2. Blanda ägg och socker i en skål. Rör i smörblandningen, mjöl, bakpulver och grovt hackad mandel. Arbeta ihop till en deg.

    3. Dela degen i fyra bitar och rulla ut tre längder lika långa som plåten, 40 cm. Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper och grädda i 15 minuter.

    4. Låt längderna svalna och skär i sneda bitar. Lägg dem på plåten med snittytan upp och torka i 100°, ca 1 timme tills de är torra.

    Snökakor

    20 kakor

    125 g smör, rumsvarmt

    1 dl farinsocker

    2 1/2 dl vetemjöl

    1/2 dl kakao

    1 tsk bakpulver

    1 1/2 tsk vaniljsocker

    Garnering:

    Strösocker, florsocker

    Ugn: 175°

    Gör så här:

    1. Vispa smör och farinsocker poröst med elvisp. Blanda mjöl, kakao, bakpulver och vaniljsocker och sikta ner i smöret. Arbeta ihop till en deg.

    2. Rulla ut degen till en rulle och dela i 20 bitar. Rulla bollar och rulla dem först i strösocker och sedan i florsocker. Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. Grädda mitt i ugnen i ca 15 minuter.

    Västerbottenscheesecake

    35 bitar

    200 g kavring

    50 g smör

    Fyllning:

    5 gelatinblad

    4 dl vispgrädde

    200 g riven Västerbottensost

    salt, peppar

    Garnering:

    Kallrökt lax, dill

    Gör så här:

    1. Mixa kavringen till smulor. Smält smöret och bland med smulorna. Klä en form, 25x18 cm, med plastfolie. Häll i brödsmulorna och tryck till dem med en sked så det blir en botten. Ställ formen kallt i 30 minuter.

    2. Låt gelatinbladen ligga i kallt vatten i 5 minuter. Koka upp grädden. Ta kastrullen av värmen och lägg i osten. Rör om tills den smält, värm eventuellt lite till och rör hela tiden tills osten är smält..

    3. Ta upp gelatinbladen och låt de smälta i den varma grädden. Smaka av med salt och peppar och häll sedan i formen.

    4. Låt stå kallt i minst 4 timmar, gärna över natten. Ta upp och skär i bitar. Garnera med lax och dill.

    Bountybollar

    35 stycken

    50 g smör

    1/2 dl ljus sirap

    1/2 dl florsocker

    2 dl vispgrädde

    1 krm salt

    1 påse, 200 g kokosflingor

    Garnering:

    250 g mörk choklad

    Gör så här:

    1. Blanda smör, sirap, florsocker, grädde och salt i en kastrull. Koka upp och småkoka i ca 10 minuter tills massan börjar bli seg.

    2. Ta kastrullen av värmen och rör i kokos. Låt smeten svalna och rulla små bollar. Ställ dem i frysen i minst 1 timme.

    3. Smält chokladen över vattenbad och doppa kulorna. Låt chokladen stelna.