Open

Sinnligt skinn på modet

Open Artikeln publicerades

Skinn är ett material som är både ursprungligt, sexigt och elegant. Just nu råder rena skinnfebern.

– Att bära den klassiska mc-jackan över klänningen blir som att bära ett smycke i läder, säger stylisten Jenny Ragnwaldh.

Det är ett slitstarkt material som står emot både regn och snålblåst. Dessutom ser man urcool ut i det. Inte konstigt att människan har klätt sig i skinn sedan urminnes tider. Samtidigt är det fortfarande ett laddat material som både kan uppfattas som för utmanande och för slafsigt. Eller så vill man inte klä sig i djurprodukter över huvud taget - fast för dem finns det utmärkta fejksubstitut.

Hur ett skinnplagg uppfattas beror till stor del på skinnets kvalitet. Är den god blir effekten mjuk och elegant, som till exempel i en pennkjol, kavaj eller kappa, och då förstärker skinnet intrycket av stil. Begagnade eller väl använda skinnkläder, däremot, som har älskats länge och fått lite platina utstrålar snarare kaxigt oberoende. Men gemensamt för materialet är att det förknippas med styrka och självsäkerhet.

– Läderplagget kan många gånger vara ett bra komplement när man behöver skruva till en outfit. Det blir en bra balans, säger stylisten Jenny Ragnwaldh.

  Hon har lång erfarenhet från modebranschen och 2010 startade hon sitt företag som stylist och personal shopper där hon hjälper kunder att hitta sin stil och få en fungerande basgarderob.

  Just mc-jackan har en närmast ikonisk status och ända sedan Marlon Brando dök upp i en på vita duken i "The Wild One" 1953 har den varit synonym med upprorisk ungdom. Och den är närmast att betrakta som en arbetsuniform för rockstjärnor - precis som skinnbrallorna.

  Men på senare år har det blivit allt vanligare med klänningar, t-shirts och kjolar i materialet. Allt fler törs klä sig i skinn till vardags och när årets modepris Guldknappen delades ut gick det till två utpräglade lädermärken. LXLS, som gör skinnjackor, tilldelades nykomlingpriset Knappnålen och Stand, som skapar hela klädkollektioner i skinn, kammade hem huvudpriset Guldknappen.

  Grundaren och kreativa chefen Nellie Kamras är född in i skinnbranschen. Hennes pappa har arbetat med läder i 35 år och hon har alltid varit omgiven av materialet.

  – Jag älskar skinn! Det är så uttrycksfullt och har så mycket karaktär. Jämför två jackor där den ena är i skinn och den andra i vanligt tyg så sticker den i skinn automatiskt ut. Det kräver inte så mycket för att det ska bli ett spännande plagg, det gillar jag.

  Hon framhåller också att det är ett hållbart val eftersom ett skinnplagg kan hänga med under många år - faktum är att många bara blir snyggare med åren.

  – Det åldras väldigt bra. En skinnjacka som du har haft i tio är snyggare än när den var ny, säger hon.

  Nellie Kamras ser egentligen ingen begränsning för vilka plagg som går att göra i skinn, men medger att materialet kräver mycket av både designer och tillverkare.

  – Det är mer utmanande att till exempel göra en aftonklänning. Det ställer högre krav på kvalitén på skinnet och den som syr måste verkligen vara skicklig - men rent formmässigt är det inte så svårt som man kanske kan tro. Men ska man göra långa, svepande kjolar med mycket fall handlar om att hitta rätt typ av läder. Kvaliteten måste vara papperstunn, säger hon.

  Men vad är det då som gör att skinnet dyker upp så starkt just nu?

  – I dag är trenderna väldigt breda och modeskaparna hämtar inspiration från hela historien. Årtiondena som är extra heta nu är 1980- och -90-talen, med inslag från 1960- och -70-talen, förklarar Jenny Ragnwaldh.

  Under dessa årtionden var läderplagg superinne. På det glada 80-talet kunde man hitta plagg i läder i nästan alla kulörer. Tänk bara på Michael Jacksson i sin knallröda jacka i videon till "Thriller". På 90-talet kom läderbyxan tillbaka stort, medan 70-talet handlade mycket om mocka och patchwork, och 60-talet om höga läderstövlar, -kepsar och en del futuristiska läderplagg. Modeskaparnas referenser avspeglas med andra ord i dagen klädutbud.

  Fortfarande är de allra flesta skinnplagg svarta. Antagligen beror det på att man tänker att det är mest användbart och enklast att kombinera med andra kläder i garderoben. Men det är något som Jenny Ragnwaldh tycker att man kanske ska omvärdera.

  – Det man ska tänka på är att svart läder kan bli väldigt hårt och kan ge ett lite härjat intryck om man bär läder närmast ansiktet, speciellt när man inte har det mjuka unga utseendet längre.

  I dag kan man hitta läderjackor i mjuka pastelliga färger men även i mörkblått, grått, krämvitt och bordeaux. Samtliga är bra alternativ om man tycker att svart blir för hårt.

  – Ett tips är att prova läderjackor med fårpäls i kragen om man tycker att läder blir för hårt mot ansiktet, säger hon.

  Faktax

  Så stylar du skinn

  Läderplagget är bra att ta till när man behöver skruva till en outfit. Här är stylisten Jenny Ragnwaldhs bästa tips:

  "Om man bara ska satsa på ett plagg så skulle jag välja ytterplagget! Om man har en mindre budget så är second hand-butikerna att rekommendera. Då kan man också få ett färdigslitet plagg med platina."

  "Läder bärs bäst enkelt och rent. För en elegant look blir läderkjolen och byxan snyggast med en stilren skjorta. Ett stort, minimalistiskt smycke och ett par klassiska pumps med en spetsig tå är fina accessoarer till. Stickade tröjor passar väldigt bra till läder, gärna i oversizemodell om nederdelen är tajt."

  "För mannen i läderbyxa blir den snyggast med en välsittande, snygg t-shirt med sneakers eller boots till. Sedan kan man arbeta lite med lager på det, gärna stickat nu på hösten och vintern."

  "Det är också snyggt med ett par smala svarta dressade byxor och en skjorta eller en snygg t-shirt till en bikerjacka. En del kan bära upp en helt dressad stil med en smal slips och sedan ha den klassiska mc-jackan över."

  Visa mer...

  Fakta

  Ikoniska läderjackor

  Först ut att bära läderjackor var piloter i andra världskriget.

  Marlon Brandos bikerjacka i "The Wild One" 1953.

  Polisen och hjältefiguren Shaft, i filmen från 1971 med samma namn, bar supercool läderrock.

  Punkrockgruppen Ramones skinnjackor. De var en viktig del i gruppens medvetna uniform som, förutom jackan, bestod av t-shirt, jeans, solbrillor och sneakers.

  Madonnas skinnjacka på Herb Ritts bilder av henne från 1986.

  Matrix-filmerna tog skinnrocken till helt nya nivåer.

  Michael Jacksons röda nitförsedda jacka i videon till "Thriller" var ett ikoniskt plagg som startade en stor trend med färgade läderplagg.

  Brad Pitt syns i röd skinnjacka i filmen "Fight Club".

  När punkaren Sid Vicious dog av en överdos endast 22 år gammal lämnade han ett avskedsbrev efter sig där det stod: "Begrav mig i min läderjacka".

  Visa mer...