Open

Sköna sommarsminket

Open Artikeln publicerades
På sommaren behövs inte mycket makeup för att se fräsch ut. Med lite bronspuder och mascara klarar man sig bra.Foto: Wavebreakmedia/Shutterstock.com
Foto:Wavebreakmedia/Shutterstock.com
På sommaren behövs inte mycket makeup för att se fräsch ut. Med lite bronspuder och mascara klarar man sig bra.Foto: Wavebreakmedia/Shutterstock.com

Skippa den farliga solbrännan och ta sminket till hjälp för en sommarfräsch look. Fräsch lyster skapar du enkelt med ett bronspuder, tipsar makeup-artisten Mia Högfeldt.

Om du får välja, vad föredrar du: Ditt vinterbleka novemberfejs eller ditt solkyssta junidito? Just det. Valet är enkelt. En lätt sollyster gör något med både utseende och humör. Man lyfter blicken och känner sig piggare.

Men numera vet vi alla hur skadligt solandet är för oss. Både vad det gäller hälsan, med förhöjd cancerrisk, och utseendemässigt med rynkor och pigmentförändringar som en konsekvens. Så bra då att vi inte behöver steka oss för att uppnå den där fräscha sommarlooken. Det går utmärkt att ta genvägen via sminkväskan.

- I sommar är trenden att visa mycket ren och frisk hy, accentuera ögonen med eyeliner - om man törs, gärna i någon udda färg - och måla läpparna i en röd nyans, säger Mia Högfeldt.

  Hon är en av Sveriges mest erfarna makeup-artister och aktuell med den nya boken "Makeup". I den delar hon med sig av sina bästa knep och råd för kvinnor i alla åldrar - alltifrån olika sminkningar och oumbärliga verktyg till hur du vårdar och tar hand om din hud så att den håller sig vacker längre.

  - Smink ska framhäva och stärka en person, inte dölja ansiktet. För mig är det viktigast att makeupen stärker ditt självförtroende, säger hon.

  På vintern är ofta makeupen tyngre och mer täckande än på sommaren. Det har förstås att göra med att den vinterbleka hyn kräver mer hjälp för att komma till sin rätt. På sommaren räcker en lättare, enklare sminkning.

  - Oftast räcker det med en tunn foundation runt näsrot och kanske under ögonen. Lägg därefter på bronspuder på kinderna - ungefär där du skulle ha lagt rougen - och lite i pannan.

  Tänk bara på att det är jätteviktigt att hitta rätt nyans på pudret så att det går i harmoni med din hudton. Annars är risken ett smutsigt intryck.

  - Håll dig till en, eller möjligen två, nyanser mörkare än din egen hudton, säger Mia.

  Ett vanligt problem på sommaren är att sminket inte sitter kvar, särskilt runt ögonen. Många gör misstaget att inte ge krämen tid att gå in i huden innan de börjar sminka sig. Eller att den sätter sig på fransarna som gör det omöjligt för mascaran att få bra fäste.

  Hon tipsar i stället om att smörja in sig med den fetare krämen ordentligt på kvällarna innan läggdags, och en lättare kräm på morgonen före sminkning. Dessutom kan det vara praktiskt att satsa på en vattenfast mascara, i synnerhet om det är sköna stranddagar och bad som väntar. Med lite läppglans på läpparna ser du hur pigg och fräsch ut som helst. (TT)

  Lisa Wallström

  Fakta

  Så använder du bronzer

  Prova noga ut en variant som ligger nära din egen hudton. Väljer du en för mörk ser du bara smutsig ut.

  Bronzer finns i kräm- och puderform. Välj den du tycker är lättast att applicera.

  Om du använder en borste ska den vara generös och luftig.

  Svep med borsten över tinningar, haka och nästipp. Se upp så att det inte blir tydliga skarvar.

  Visa mer...

  Tips från proffset

  Mia Högfeldt delar med sig av några av sina bästa tips.

  1. Skaffa en ögonfransböjare! När man böjer fransarna innan man målar dem öppnas blicken och du ser piggare ut.

  2. Smörj alltid in dig med solskydd. Hudens åldrande beror bara till en del på gener, det även på yttre faktorer. |

  3. Rök inte! Det är förödande - för allt.

  Visa mer...

  Fakta

  Mia Högfeldt

  Namn: Mia Högfeldt.

  Gör: Makeup-artist med 25 års erfarenhet. Hon har sminkat många av våra svenska artister, programledare och skådespelare inför modereportage, tv-program och galor.

  Aktuell med: Nya boken "Makeup" (Bonnier Fakta)

  Motto: "Sminka fram, inte över".

  Visa mer...

  Fakta

  Fixa fina flätan

  Den absolut hetaste sommarfrisyren för dig med långt hår är den slarviga flätan. Flätor har funnits med i modebilden i flera säsonger och i år fullkomligt exploderar trenden. Särskilt under New Yorks modevecka, där den sömnrufsiga varianten dök upp på Michael Kors och Mara Hoffman. Även Armani lät sina modeller äntra catwalken i rufsiga flätor.

  Så fixar du flätan:

  1. Det är en fördel om håret inte är alldeles nytvättat. Det får gärna vara lite rufsigt.

  2. Tupera försiktigt med en kam i hårbotten eller massera in lite torrschampo för stadga. Krama in mousse eller strukturgivande hårkräm i längderna.

  3. Fläta löst. Dra och vrid lite i flätan och dra ut lite slingor här och där. Klart!

  Visa mer...