Open

Snabba sallader och sommardessert

Open
Foto:
Foto:
Foto:
Foto:
Foto:

Servera en sallad som variation till alla grillade måltider, enkelt och snabbt fixat. Bjuder också på mina nya sommarfavoriter, en toscadessert som kan varieras med den frukt och bär som man tycker bäst om och sommarens snabbaste sommarkaka med bär och kokos. Ät den gärna nybakad med en klick grädde.

Recept: Kerstin Svensson Foto: Tommy Svensson

Artikeln publicerades 26 juli 2017.

Sallad med gravad lax

4 portioner

400 g gravad lax i skivor

2 avokado

4 kokta ägg

100 g sockerärter

1/2 gurka

salladsblad

Gravlaxsås:

1/2 dl sötstark senap

1 msk ljus sirap

1 msk vitvinsvinäger

1 dl rapsolja

1 dl hackad dill

salt, peppar

Gör så här:

1. Dela avokadon och ta bort kärnan. Skär avokadon i skivor. Skala och dela äggen i klyftor. Ansa sockerärterna och koka dem 1 minut. Spola dem kalla. Skiva gurkan.

2. Lägg upp sallad på ett fat och lägg på avokado, lax, ägg, sockerärter och gurka.

3. Blanda senap, sirap och vinäger i en skål. Häll i oljan i en tunn stråle under vispning. Rör i dill och smaka av med salt och peppar. Servera såsen till salladen.

Kycklingsallad

4 portioner

1 grillad kyckling

10 körsbärstomater, gärna både gula och röda

200 g gröna bönor

150 g fetaost

75 g machesallad

Vitlöksdressing:

2 dl crème fraiche

1 vitlöksklyfta

1 dl basilikablad

salt, peppar

Gör så här:

1. Rensa kycklingen från ben och skinn. Dela köttet i bitar. Dela tomaterna. Ansa bönorna och koka dem 2 minuter. Spola dem kalla.

2. Lägg upp sallad, kyckling, tomater och bönor. Smula fetaosten över.

3. Blanda crème fraiche, riven vitlök och hackad basilika. Smaka av med salt och peppar.

Toscagratinerad frukt

4 portioner

4 nektariner

1 banan

20 körsbär

Tosca:

50 g smör

3/4 dl strösocker

2 msk vetemjöl

1 msk mjölk

1 dl mandelspån

Servera med:

glass

Ugn: 225°

Gör så här:

1. Dela nektarinerna i klyftor. Skala och skiva bananen. Kärna ur körsbären. Lägg ut frukten på ett stort fat som tål ugnsvärme eller i portionsformar.

2. Blanda smör, socker, mjöl och mjölk i en kastrull och värm under omrörning. Rör i mandel och klicka smeten över frukten. Grädda i ca 10 minuter. Servera med glass.

Snabb kaffekaka

8 bitar

125 g smör

2 dl strösocker

2 ägg

2 dl vetemjöl

1 msk vaniljsocker

1 dl kokosflingor

150 g hallon och blåbär

Ugn: 175°

Gör så här:

1. Smält smöret i en kastrull. Blanda i socker och ägg. Rör i mjöl, vaniljsocker och kokos.

2. Bred ut smeten i en smord form med löstagbar kant, 24 cm i diameter. Strö över hallon och blåbär och grädda mitt i ugnen i 25 minuter. Låt kakan svalna och servera med grädde.