Open

Språnget in i hälsotrenden

Open Artikeln publicerades
Energibitarna finns nu på flera gym i Åhus och Kristianstad. 3 bilder
Foto:Lasse Ottosson
Energibitarna finns nu på flera gym i Åhus och Kristianstad.

Allt fler företag vill bjuda på hälsosam konferensfika. Allt fler gymbesökare vill ha något gott och ändå nyttigt före eller efter träningen. Hanna Sundell hamnade rätt i hälsotrenden när hon lämnade ekonomkarriären och vågade starta Hanna's kitchen.

Först kakao, varm och stark, sedan lakrits, med bett av salmiak. Och till sist, uppfriskande hallon. I det lilla köket i extrahuset på tomten har Hanna Sundell dukat upp sina tre olika energibitar, där en särskild sorts dadlar, medjooldadlar, ger sötma och rätt konsistens.

– Allt är helt naturligt, inga tillsatser, glutenfritt, utan raffinerat socker och mjölkprodukter. Det är som ett mellanmål. Jag ville ta fram en produkt till eftermiddagar när man är sugen på något, men banan känns tråkigt och man tänker att kexchoklad borde jag inte äta.

Sedan hon bestämde sig för att starta sitt eget företag förra våren har det gått fort. Hon hade inte tänkt att energibitarna skulle bli träningsprodukter, men sambons träningskompisar fick prova och blev begeistrade.

Strax efter nyår fanns de första förpackningarna ute på Åhus Träningscenter, Åhus Retro Gym och dansskolan Funky School Dance i Kristianstad. Nu beställer företag hennes fikabitar som består av nötbotten med chokladkolatopping och nötbotten med kakao och hallonkrämtopping. Till exempel kunde bilprovare från Mercedes Benz fylla på energibehovet med fikabitarna när de var på provkörning i Arjeplog i vintras.

– Jag är förvånad över hur fort det har gått och hur stor respons jag har fått. När jag har gått runt till företag säger många att de vill ha något mer hälsosamt. Det känns som om många tänker så.

I många år jobbade Hanna Sundell som ekonom. Länge tvekade hon att lämna yrket, fast det skavde. Hon kände att hon ville göra något annat i sitt liv, men visste inte riktigt vad. I februari 2012 gick LB-Hus, där hon jobbade då, i konkurs.

– Jag hade känt i många år att det inte var rätt. Konkursen såg jag som ett tecken på att jag skulle göra något annat.

Hon började plugga på gastronomiprogrammet på Högskolan Kristianstad. Där lärde hon sig bland annat hur man beräknar vilken näring livsmedel innehåller och egenkontroll, det vill säga rutiner för att förmedla säkra produkter. Då anade hon inte hur viktiga de kunskaperna skulle bli några år senare.

Det hon visste var att hon tyckte om att laga mat, men det var inte förrän hennes sambo Martin sa det som det slog henne att hon faktiskt kunde jobba med det.

– Kan det vara så enkelt att jag kan jobba med något som är mitt stora intresse? tänkte jag. När han kläckte idén var det så självklart, säger Hanna Sundell, som ofta kommer tillbaka till hur viktigt hans stöd varit.

Förra våren var hon i valet och kvalet. Skulle hon våga satsa på något nytt? Hon sökte ett jobb som produktutvecklare och gick ganska långt i rekryteringsprocessen, men magkänslan var inte rätt. Hon ville inte vara anställd. Där och då mognade beslutet att starta eget.

– Jag vill inte vara 70 år och ångra att jag inte testade. Nu har jag gjort det. Men det är en stor utmaning såklart, det är många bitar som ska funka.

Var hittade du modet?

– Det är läskigt, men jag har nog känt att det inte funnits något alternativ. Jag har tagit det i små steg. Det här har vuxit fram. Jag är modig på så vis att jag utmanar mina rädslor hela tiden. När man utmanar sig själv växer man som människa. Och då känner jag att jag inte kan misslyckas, för jag har utvecklats så mycket som människa.

Roligast är att experimentera sig fram till nya smaker. Knappt hade hon hunnit få ut de första förpackningarna med energibitar innan hon fick frågan om hon inte kunde göra en variant med lakrits också.

– Jag började testa hemma. Det jag tycker är kul att få det att smaka gott utan att använda de traditionella råvarorna. Det är utmaningen och det roliga.

Och med sina energibitar landade hon rakt i hälso- och klimattrenden. Bara sedan förra våren tycker hon att den har vuxit. När hon hälsade på sin bror som bor i London såg hon veganalternativ på varenda kafé.

– Jag tror inte att det är en trend, jag tror att det är ett nytt sätt att äta, både av hälso- och miljöskäl. Folk blir mer medvetna. Jag tror att vi kommer att vara tvungna att ändra på sättet att leva.

Själv är hon inte vegan. Hon äter inte rött kött, men tror på att äta allt man vill, så länge det är balans mellan olika saker. I framtiden hoppas hon att hennes energibitar även ska säljas på kaféer. Och att hon kan utveckla nya produkter, som glass.

– Jag är stolt över det jag har dragit i gång. Jag har känslan av att det är rätt.

Fakta

Hanna Sundell

Ålder: 37 år.

Född och uppväxt: Kalmar.

Bor: Åhus.

Familj: Sambon Martin, dottern Astrid, 8 år, sonen Albin, 2,5 år, och sambons barn Linnéa, 14 år och William, 15 år.

Bakgrund: Civilekonomexamen vid Högskolan Kristianstad, ekonomjobb på bland annat LB-Hus, studier vid gastronomiprogrammet vid Högskolan Kristianstad. Startade Hanna's kitchen strax före årsskiftet.

Favoritmat: Fisk och skaldjur.

Favoritråvara: Medjooldadlar.

Favoritgodis: Choklad.

Mål: "Jag vill inte tänka för mycket. Jag tar en dag i taget. Men jag har en massa funderingar och planer. Jag vill att det ska sprida sig och även utveckla andra produkter, som glass."

Visa mer...