Open

Svamp, svål och andra klassiker

Open Artikeln publicerades
Krämig svampsoppa. 5 bilder
Foto:Tommy Svensson
Krämig svampsoppa.

Nu när det är höst passar det fint med lite rustikare mat. Bjud på en härlig svampsoppa till förrätt. Sen festar vi till det med en klassisk fläskstek med knaprig svål och massor med goda tillbehör. Som dessert bjuds det på pekannötspaj som med fördel kan serveras till en kopp kaffe.

Recept: Kerstin Svensson

Svampsoppa

6 portioner

300 g färsk svamp till exempel trattkantareller, skogschampinjoner

2 schalottenlökar

1 vitlöksklyfta

1 msk smör

1 msk olivolja

7 dl vatten

3 dl vispgrädde

1 grönsaksbuljongtärning

salt, peppar

1/2 dl vitt vin

1 msk maizena majsstärkelse

Topping:

150 g färsk svamp, kantareller, skogschampinjoner

1 msk smör

Gör så här:

1. Rensa svampen och hacka den grovt. Skala och hacka lök och vitlök. Fräs all lök och svamp i smör och olja tills vätskan kokat in och svampen börjar fräsa.

2. Tillsätt vatten, grädde och buljongtärning och koka i 15 minuter. Mixa soppan slät och koka upp igen. Smaka av med salt och peppar och tillsätt vin och majsstärkelse utrörd i lite vatten. Koka ett par minuter.

3. Stek svampen till garnering i smör. Krydda med salt och peppar och servera i soppan.

Fläskstek

6 portioner

Ugn: 250°, 160°

1,2 kg kotlettrad med svål

salt, peppar

Sås:

3 dl steksky och vatten

1 dl vispgrädde

1 msk kalvfond

1 msk maizena redning

salt, peppar

1 tsk mörk sirap

Gör så här:

1. Koka upp vatten och häll i en form som köttet får plats i. Skåra svålen med en vass kniv. Ställ in formen med kokande vatten i ugnen och lägg i köttet med svålen ner. Tillaga i 250° i 15 minuter.

2. Ta ut formen och häll bort vattnet. Smörj formen med lite smör i botten. Krydda köttet väl med salt och peppar runt om. Lägg det i formen med köttsidan ner. Tillaga i 160° tills innertemperaturen är 75°. Har inte svålen fått tillräckligt med färg så sätt på grillen ett par minuter tills svålen är knaprig.

3. Låt skyn stå et stund så fettet kan skummas av. Mät upp resten av skyn och fyll på med vatten till 3 dl. Koka upp tillsammans med grädde och fond. Red av och koka ett par minuter. Smaka av med salt, peppar och sirap.

Tranbär

6 portioner

150 g tranbär

1 dl strösocker

1 dl vatten

1 krm ingefära

2 msk pressad apelsinsaft

Gör så här:

1. Blanda tranbär, socker och vatten i en kastrull och koka upp. Smaksätt med ingefära och apelsinsaft. Låt svalna och servera till köttet.

Brysselkål

6 portioner

500 g brysselkål

140 g bacon

1 msk smör

1 msk pressad citronsaft

1/2 dl valnötter

salt, peppar

Gör så här:

1. Ansa brysselkålen och koka i saltat vatten i ca 5 minuter tills den är nästan mjuk.

2. Klipp baconet i bitar och stek knaprigt. Tillsätt smör och brysselkål och fräs någon minut. Häll i citronsaft och lägg i krossade valnötter. Krydda med salt och peppar.

Ugnsbakad sötpotatis och fyllda champinjoner

6 portioner

Ugn: 225°

800 g sötpotatis

2 msk olivolja

1 msk hackad rosmarin

salt, peppar

12 champinjoner

1 dl ricotta

3/4 dl riven Västerbottensost

2 msk hackade valnötter

2 msk hackad timjan

Gör så här:

1. Skala och dela sötpotatisen i grova tärningar. Blanda med olja, salt, peppar och rosmarin. Lägg på en plåt med bakplåtspapper och baka i ugn i ca 25 minuter tills den är mjuk.

2. Bryt av foten på champinjonerna. Blanda ricotta, riven ost, valnötter och timjan. Fyll hattarna med röran. Baka i ugn i ca 15 minuter tills de fått fin färg.

Pekannötspaj

8-10 bitar

Ugn: 200°

Botten:

3 dl vetemjöl

125 g smör

1 tsk strösocker

3 msk vatten

Fyllning:

125 g smör

1 1/2 dl strösocker

3 dl ljus sirap

2 msk vetemjöl

3 ägg

1 tsk vaniljsocker

150 g pekannötter

Servera med:

Vispgrädde, physalis

Gör så här:

1. Blanda snabbt ihop mjöl, smör, socker och vatten till en deg. Tryck ut den i en form, 24 cm i diameter. Förgrädda pajskalet i 10 minuter.

2. Blanda smör, socker, sirap och mjöl i en kastrull och koka upp. Låt småkoka ett par minuter under omrörning. Ta kastrullen av värmen.

3. Vispa upp äggen i en skål. Rör ner i smeten tillsammans med vaniljsocker och grovt hackade peckannötter.

4. Häl smeten i formen och grädda i ca 35 minuter. Låt pajen kallna helt. Garnera med grädde och phys