Open

"Thaiboxningen har gett mig självförtroende"

Kristianstad Artikeln publicerades
4 bilder

Isra Albadil har bokstavligen slagits för sitt självförtroende. Borta är det tysta, blyga. Hon har hittat sin gnista. Största rädslan är inte att få stryk utan att inte kunna thaiboxas. För hon vill bli bäst. I världen.

En vardagsförmiddag mitt i sommaren är träningslokalen tom. Fotograf Lasse Ottosson har plåtat ur olika vinklar. Isra Albadil tar en klunk energidryck, föser tillbaka hästsvansen på ryggen och säger att för två år sedan hade hon aldrig kunnat slappna av i en intervjusituation.

Nu är ordflödet mångordigt, starkt och levande. Vi pratar om uppväxt, om livsval, om att vara en förebild, om andras krav och egna, om drömmar, och om hur hon belönar sig själv när hon vunnit med en rejäl hamburgare.

– Det är ren lycka, säger Isra Albadil och skrattar.

Sedan hon började thaiboxas är hon alltid hungrig och älskar mat, men den ska vara nyttig. Det har hänt att hon gått upp i ringen när hon inte ätit bra. Det slutade med förlust. Energin räckte inte, fokus släppte.

– Men nyckeln till att vinna är motivation. Jag är en fighter, så har det varit sedan jag var liten. Jag gillade inte rosa eller Barbie, jag gillade bilar och spelade krigsspel.

En krigartjej med känslig insida, som hittade sin gnista.

– Jag var duktig i skolan och kunde mycket, men vågade inte prata, var rädd att säga fel och bli sårad i relationer med andra, ville bli omtyckt. Det är sorgligt, egentligen. Thaiboxningen har gett mig självförtroende. Här syns det när man gör fel och det är okej. En förlust är faktiskt en större grej än en vinst, jag lär mig så mycket.

Uppvuxen med mamma och pappa och fyra äldre syskon ville hon visa resten av familjen att hon inte var så liten som de trodde. Hon minns sig som ett filosofiskt inåtvänt barn som ägnade tid åt måleri och musik och spelar fiol, cello och piano. I tidiga tonåren upptäckte hon något helt annat – kampsport. Drömmen växte, liksom beslutsamheten. En dag för ett och ett halvt år sedan klev hon in i C 4 Thaiboxnings träningslokal.

– Thaiboxning är som terapi. Jag har hittat mig själv. Hittat mitt driv och ett mål. Jag säger det till alla, att bara man vill så kan man.

– De säger att jag är en talang. Jag gillar inte det ordet så mycket, jag var ingen talang när jag kom hit utan väldigt usel, men jag tränade tre gånger om dagen. Jag har bara kämpat, vill man bli bäst så är det hårt arbete som gäller.

Isra Albadils val styrs av hennes strävan att göra sitt bästa och vara en förebild. Tanken att inspirera andra ger henne motivation. Isra vill förändra och är trött på folks inställning att tjejer inte kan. Hon har kommit en bit i sin självständighet, men inte utan motstånd. Familjen var minst sagt skeptisk när hon sa att hon ville börja med kampsport.

– De tyckte jag var dum i huvudet. Det klickade inte med vår religion, jag är muslim, och vår kultur. I början ljög jag och sa att jag tränade med tjejer, men jag mådde dåligt av det. Nu har de sett mig gå en match och pappa är hur stolt som helst, det känns skönt.

Hon pratar om att bli världsbäst. Orden ger henne rysningar. I höst väntar nya matcher och sedan SM i februari. En vanlig träningsdos är två pass varje dag under sex av veckans dagar. Två veckor innan match ökar hon till tre pass per dag.

Det krävs mod i ringen. Under matcher känner hon ingen smärta, den kommer efteråt.

– Jag är inte rädd för skador, jag är rädd för att inte kunna thaiboxas.

Hennes svåraste utmaning är den mentala biten. De egna kraven är hur höga som helst, hon vill göra mer och bättre och bli en framgångsrik kampsportare. Därför består livet till stora delar av träning.

– Mina kompisar, som min bästa vän Irma, brukar säga att jag hellre vill ha stryk än gå och fika. Det är väl lite konstigt, men jag älskar detta.

Fakta

Isra Albadil

Ålder: 20 år.

Född: På Centralsjukhuset i Kristianstad.

Bor: Kristianstad

Familj: Mamma Mouna, pappa Jabbar, tre äldre systrar Hashmia, Fatma, Sara, storebror Ali och två katter.

Gör: Thaiboxas – tog i juni sin första seger i B-klassen, som brukar ta sex-sju år att nå. Sommarjobbar på gruppboende i Åhus, pluggar till grundskollärare på Högskolan Kristianstad, ska utbilda sig till polis.

Läser: Game of Thrones-serien, älskar manga.

Ser på: Anime (japansk tecknad film).

Favoritfilm: "Million Dollar Baby", "Gladiator".

Sociala medier: Är på Facebook, Instagram, funderar på att skaffa Twitter.

Förebild: Cris Cyborg (brasiliansk MMA-utövare), boxaren Muhammad Ali.

Tror på: Gud och på respekt.

Språk: Svenska, arabiska, engelska och japanska.

Ogillar: Människor som trycker ner andra, falska människor, svamp.

Frukost: "Jag är en väldigt stressad person och ingen morgonmänniska så ofta blir det bara frukt och yoghurt. Utom inför matcher, då är det mycket vitaminer".

Beskriv dig själv med 3 ord: "Tävlingsinriktad, ambitiös, glad".

Visa mer...