Open

Välkomna våren med mingel

Open
Kycklingburrito.
Foto:
Kycklingburrito.
Foto:
Pulled pork.
Foto:
Fisktacos.
Foto:

Artikeln publicerades 26 april 2017.

Pulled pork är enkelt att göra och fint att servera till många med goda tillbehör. Sätt in den i ugnen på kvällen och den är klar på morgonen. Har du en lergryta som står i ett skåp och samlar damm så är den perfekt att tillaga pulled pork i.

Kycklingburrito

4 portioner

1 dl ris

4 kycklingfiléer

1 msk rökt paprikapulver

1/2 msk spiskummin

salt, peppar

1 msk smör

2 vitlöksklyftor

färsk koriander

1 msk olivolja

400 g svarta bönor

1 lime

2 tomater

1/2 romarsallad

4 stora tortillabröd

1 1/2 dl riven cheddar

4 msk grekisk yoghurt

1. Koka riset enligt förpackningen och låt svalna. Platta ut kycklingfiléerna tills de är 1 cm tjocka. Krydda med paprikapulver, spiskummin, salt och peppar. Stek dem i smör i stekpanna ca 4 minuter per sida.

2. Skala och hacka vitlöken fint. Fräs vitlök och korianderstjälkar i olja 1 minut. Skölj bönorna och låt rinna av. Blanda med vitlöken och fräs ett par minuter. Tillsätt riset och fräs lite till. Smaksätt med rivet limeskal och korianderblad.

3. Tärna tomaterna och strimla sallad och kyckling. Värm tortillabröden, gärna i grillpanna. Lägg på bönröra, kyckling, sallad, tomater, riven ost och yoghurt. Rulla ihop och svep in i smörpapper. Dela på mitten och ät.

Fisktaco

4 portioner

300 g torskfilé

1 dl vetemjöl

salt, peppar

1 ägg

1 dl pankoströbröd

50 g smör

300 g spetskål

1/2 röd chilipeppar

1 kruka koriander

saft av 1/2 lime

1 msk risvinäger

salt, peppar

Limemajonnäs:

1 äggula

1 tsk risvinäger

1 1/2 dl rapsolja

skal av 1 lime och lite saft

4 tacoskal

salladsblad

1. Börja med majonnäsen. Vispa upp äggula och vinäger i en skål. Tillsätt oljan i en tunn stråle under vispning, enklast med elvisp. Vispa till en tjock majonnäs. Smaksätt med limeskal och saft, salt och peppar.

2. Strimla spetskålen fint och blanda den med finhackad chili, koriander, limesaft och vinäger. Smaka av med salt och peppar. Låt dra under tiden fisken görs.

3. Dela fisken i bitar, 3x3 cm. Doppa dem i först i mjöl kryddat med salt och peppar, sedan i uppvispat ägg och sist i ströbröd. Stek fisken i smör i stekpanna.

4. Värm tacoskalen. Lägg ihop med salladsblad, fiskbitar, kålsallad och toppa med majonnäs.

Pulled pork

6 portioner

1 kg fläskkarré

1 tsk chiliflakes

1 tsk ingefära

1 tsk oregano

1 tsk paprikapulver

1 msk spiskummin

1/2 tsk svartpeppar

1 tsk salt

2 gula lökar

5 vitlöksklyftor

2 dl coca cola

ca 1 dl barbequesås

Ugn: 125°

Gör så här:

1. Putsa eventuellt köttet lite. Blanda de torra kryddorna och riven vitlök. Gnid in köttet med blandnigen och lägg i en gryta med lock som tål ugnsvärme.

2. Skala och dela löken i klyftor. Lägg i grytan och häll i coca cola. Sätt in grytan med lock i ugnen och tillaga i 8 timmar. Kontrollera att köttet är klart genom att dra med en gaffel i det och se om det trillar sönder.

3. Ta upp köttet och dela det med hjälp av två gafflar. Häll på lite av skyn och smaksätt med barbequesås. Servera med hamburgerbröd, inlagd lök och äppelcoleslaw.

Inlagd lök

6 portioner

2 rödlökar

1 dl ättiksprit 12%

2 dl strösocker

3 dl vatten

1 tsk salt

Gör så här:

Skala löken och skiva den tunt. Lägg den i en skål. Koka upp ättiksprit, socker, vatten och salt tills sockret lösts upp. Häll den varma lagen över löken. Låt svalna och servera.

Äppelcoleslaw

6 portioner

1 l finstrimlad vitkål

1 morot

1 äpple

1 dl majonnäs, Hellmans

1/2 dl crème fraiche

2 msk äppelcidervinäger

salt, peppar

Skala och riv moror och äpple. Blanda vitkål, morot och äpple och rör i majonnäs och crème fraiche. Smaka av med vinäger, salt och peppar. Låt dra minst 30 minuter innan servering.

Hamburgerbröd

8–10 bröd

2 1/2 dl vatten

1/2 dl mjölk

2 tsk torrjäst

2 1/2 msk strösocker

1 ägg

7 1/2 dl vetemjöl special

50 g smör

1 1/2 tsk salt

Pensling:

Ägg, sesamfrön

Ugn: 225°

1. Värm vatten och mjölk till 37°. Vispa i jäst och socker och låt stå i 10 minuter. Vispa upp ägget i en skål. Lägg mjölet i bakskålen och finfördela smöret i det.

2. Tillsätt jästmjölken, ägget och salt och arbeta ihop till en deg i maskin. Fortsätt arbeta degen i 10 minuter, den är lite kladdig. Täck skålen med plastfolie och låt degen jäsa i 1–2 timmar.

3. Stjälp upp degen på mjölat bakbord och dela i 8–10 bitar. Rulla bullar och lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. Mjöla händerna om degen känns kladdig. Låt jäsa under bakduk i ca 1 timme.

4. Vispa upp ägget med 1 tsk vatten och pensla bullarna. Strö på sesamfrö om du vill. Grädda i ca 15 minuter.