Opinion

Ansvarslöshet i Bromölla

Opinion Artikeln publicerades

Med taktiktröstning lyckades alliansen i Bromölla med den historiska bedriften att få sin budget genom både kommunstyrelse och kommunfullmäktige. S lyckades inte förankra sin budget hos MP och V i kommunstyrelsen och alliansens alternativ kom ut som huvudförslag – med stöd av SD. Väl i fullmäktige krävdes det att alliansen taktikröstade på Sverigedemokraternas budget för att fälla Socialdemokraternas och få SD:s som motförslag till den egna. I nästa steg kunde alliansen rösta igenom sin egen budget. Krångligt? Absolut. Men krånglet tar inte slut efter fullmäktige.

Kommunstyrelsens ordförandeÅke Hammarstedt (S) ska nu välja att styra med en budget från oppositionen eller att avgå. Det naturliga vore det sista, för inte är det rimligt att styra med någon annans budget? Men vem ska då ta över? Lotta Hellström (M) kan knappast göra det med alliansens 13 mandat av 41.

Lotta Hellström erkänner att utfallet orsakar kaos i styret. Men hävdar samtidigt att taktikröstandet på SD inte är något konstigt, det hade S också gjort i motsvarande situation. Frågan är hur den egna partiledningen ser på saken. Fredrik Reinfeldt har varit tydlig med att M ska hålla armlängds avstånd till SD och inte aktivt rösta för det partiets förslag. I Bromölla väljer M att göra det, låt vara i syfte att i senare skede få igenom sitt eget förslag och rösta emot SD. Resultatet är en antagen budget som alliansen inte har en plan för hur man ska kunna genomföra.

    Det ständigasocialdemokratiska maktinnehavet bröts i valet 2010 och någon tydlig majoritet har inte formats efter det. Minoritetsstyre är en svår konst som kräver förankring på ett sätt som Socialdemokraterna inte vant sig vid. Oppositionen – inkluderat V och MP – har uppenbarligen också svårt att vänja sig vid att deras agerande också får konsekvenser. Ansvar, någon?