Opinion

Blekingelista regionargument

Opinion Artikeln publicerades

Utan bredd ingen elit; inte bara i idrottens värld utan också i politiken.

När Folkpartiets regionråd i Skåne, Gilbert Tribo, Kristianstad, tillsammans med partikolleger i Blekinge och Kronobergs län argumenterar för en sydsvensk region, trycker han starkt på att infrastrukturen kräver, att fler måste vara med och betala. Han har givetvis alldeles rätt.

Man kan också tillägga att det blir bättre kvalitet på beslutsfattarna, som utses då man i en stor region får fler att välja mellan. Man kan utse de bästa och inte de minst dåliga.

Region Skåne med 1,2 miljoner invånare, sköter sig bättre än landstinget i Blekinge, vars beslutsfattare är för korta i rocken. Länet har 150 000 invånare – ungefär lika många som för 40 – 50 år sedan – är inte större än en stadsdel i Köpenhamn.

Men skattebetalarna ska försörja fem kommuner med full uppsättning politiker och topptjänstemän, ett landsting där miljonerna rullar till chefer och konsulter, som cheferna inte klarar sig utan. Kristianstadsbon, landstingsdirektören Jan Svanell, basar för "konsulteriet", som retar länets skattebetalare. Och när den S-märkte ks-ordföranden i Karlskrona Mats Johansson i valet 2006 gick samma öde till mötes som Heléne Fritzon i Kristianstad blev han regionråd. Vad hans Region Blekinge är, mer än ett "AMS-projekt" för honom, undrar man fortfarande. Landstinget finns ju kvar och slukar pengar även om den S-märkte ordföranden Berndt Johnsson avgått och blivit PRO-bas i Blekinge, som brukar kalla sig politiskt neutralt!

I valet väntas "överpolitiseringen", som många särskilt i Västblekinge retat sig på, få ett svar: Sjukvårdspartiet (SJP) ställer troligen upp med en landstingslista i Karlshamn, Olofström och Sölvesborg. Det är repliken på oförmågan till klarspråk om Blekingesjukhuset framtid i Karlshamn. När SJP flaggat upp sina planer har plötsligt de gamla partierna bytt åsikt. Och m-landstingsrådet Alexander Wendt vill att det drivs vidare i ny regi. Samme Wendt var så illa sedd att bara m-ledamöterna (motvilligt) gav honom sina röster! Vem bryr sig om politiker utan fast mark under fötterna?

SJP kanske rubbar majoriteten i landstinget. Det blir en påminnelse som visar att det behövs mer kompetenta politiker än vad Blekinge uppbådar. Leder det till ökad insikt om att man lättare når ett sådant mål i en större region med fler kandidater att välja mellan har protesten i västra Blekinge gett resultant. Att Region Skånes ordförande Jerker Swanstein inte vill vara med i en hårdnande konkurrens om de politiska uppdragen är inte så konstigt. Han kom bara sjua provvalet! Men både Region Skåne och en stor region klarar sig utan den advokaten.