Annons
Nyheter

Regeringen vet inte vad kampsport innebär

Nyheter • Publicerad 1 mars 2006
Kampsportsgala, K-1, i Solnahallen. ARKIV: Lars Epstein/PRESSENS BILD 2004
Kampsportsgala, K-1, i Solnahallen. ARKIV: Lars Epstein/PRESSENS BILD 2004Foto: 

Kampsporter är säkrare än genomsnittet av idrotter. Ändå vill regeringen förbjuda, försvåra och fördyra för oss som utövar kampsport. Det är konsekvensen av det nya lagförslag som kommer att behandlas av riksdagen i vår.

Vi som utövar kampsport menar att regeringens förslag är baserat på okunskap och fördomar och innebär en diskriminering av utövarna.

Annons

Vi vill i stället ha en förnuftig reglering som är baserad på fakta.

Bakgrunden är följande:

Regeringen föreslår i en departementspromemoria som nyligen var ute på remiss ett totalförbud mot tävlingar i några kampsporter samt tillståndskrav för tävlingar i en rad andra.

Totalförbudet gäller professionella tävlingar i fullkontaktsporter och är avsett att ersätta det nuvarande förbudet mot professionell boxning.

Tillståndskravet gäller alla övriga tävlingar, även för ungdomar ända ned på klubbnivå.

Kravet kommer att kosta arbete och pengar för klubbarna – organisationer som bygger på ideellt arbetande funktionärer och som har små ekonomiska resurser. Budo- och kampsportsförbundet administrerar 18 olika kampidrotter vilket gör förslaget mycket kostsamt.

Vi som representerar de kampsportsaktiva i Sverige menar att förslaget utgår från felaktiga premisser och helt i onödan får negativa konsekvenser.

Låt mig först understryka att vi kampsportsaktiva är för en förnuftig reglering baserad på riktiga fakta. Redan i dag är säkerhetskraven rigorösa och formerna för kampsportsutövande starkt kontrollerade. Detta gäller även proffsgalorna inom fullkontaktssporter.

Resultatet är att skadenivåerna ligger långt under genomsnittet för idrotter i Sverige.

Här har vi det första av de missförstånd lagförslaget bygger på, nämligen att kampsporter skulle vara farligare än andra idrotter.

Annons

Folksam försäkrar de flesta idrottsutövare i Sverige och har därför den mest kompletta statistiken. Enligt den utgör de kampsportsaktiva 2,5 procent av idrottarna. Men kampsporten står för mindre än 1 procent av skadorna. Allvarliga skador är ovanliga och några dödsfall förekommer inte.

Det andra missförståndet är att kampsporter syftar till att skada motståndaren och att detta strider mot idrottens ideal. Detta är en fördom. Kampsport är vanlig idrott som bygger på träning, disciplin, respekt och samarbete med andra människor. De få skador som uppkommer beror på olyckor. Förmodligen är antalet "avsiktliga skador" större inom vanliga lagidrotter som fotboll och ishockey – åtminstone på elitnivå.

För övrigt skulle Riksidrottsförbundet knappast, som i dag, ha ett landslag i till exempel kickboxning om avsikten med verksamheten var att skada andra idrottsutövare.

För det tredje finns en föreställning om att kampsporter verkar allmänt förråande och leder till ökat våld i samhället. Den beror sannolikt på populärkulturens bild av kampsport och på medias vana att skriva "karatesparkar" när någon blivit misshandlad.

Men kampsport på film har inget med verkligheten att göra och man kan sparkas utan att ha tränat karate. Japan, som är världsledande när det gäller kampsporter på tv, har bland de lägsta andelarna våldsbrott i världen.

Inte heller dopning är något problem. Sedan 1981 har ingen medlem i Svenska Budo- och kampsportsförbundet blivit fälld för dopning.

Det finns inte större skäl att förbjuda K1-galor än att förbjuda landslagsmatcher i fotboll eller ishockey, för att inte tala om fältritt på elitnivå som regelbundet drabbas av svåra skador och även dödsfall.

Kampsport har många tusen utövare i alla åldrar, från alla delar av Sverige och från alla samhällsskikt. Män och kvinnor tränar och tävlar tillsammans på samma villkor. Kampsport är dessutom en relativt billig sport för utövarna och innebär inte lika stora krav på barn och ungdomar som våra vanligaste lagsporter. Alla tränar efter sina förutsättningar vilket också innebär att folk kan vara aktiva högt upp i åldrarna.

Med andra ord är kampsport ur både ett skadeperspektiv och ett moraliskt perspektiv fullt jämförbar med andra idrotter och förtjänar att behandlas på samma sätt.

Därför vädjar vi till riksdagen att låta kampsporten behålla samma regler och förutsättningar som andra idrotter. Det är vad vi har i dag och fakta talar för att kampsporten klarar det ansvaret.

Annons

George Stankovic

talesman för Kamsportsfakta.se

fd landslagsman i karate

SAXO
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons