Osby

En 50-talschic dansbandsartist

Osby Artikeln publicerades

Det är fyra år sedan som hon tog plats bakom en av sångmickarna i Wizex. Anna Sköld har varit med och satt sin prägel på bandet. Hon stormtrivs och vill vara med på resan uppåt.

Det var här allting började. I Osby. Wizex i modern tappning och året var 1973. Nu är det 2010 och bilen rullar sakta in i ett villakvarter i utkanten av orten. I trädgårdarna håller pågår diverse höstbestyr. Det krattas löv, någon gräver i en rabatt medan en tredje förbereder sig för vintern genom att byta till dubbdäck. På en hörntomt ligger huset som är målet. En villa i vitmålad tegel och träpanel i samma färg.

Trycker på knappen. "Riiiiing". Anna Sköld öppnar med ett superglatt välkommen och strax därefter sticker den rostbruna katten Rex, en cornish rex, ut huvudet. Anna är klädd i en klänning i 50-talssnitt som går i grått och rosa. En stil som blivit ett signum för henne och satt en viss prägel på hur Wizex ser ut på scen.

– Jag blir faktiskt sponsrad av en butik i Stockholm som säljer den här typen av kläder, säger hon och passar på att påpeka att Wizex sound fortfarande är det samma.

– Jag har alltid sett Wizex som ett partyband och det ska vi fortsätta vara.När Paula Pennsätermeddelade att hon tänkte hoppa av Wizex i början av sommaren 2006 gick frågan till Anna Sköld. Då jobbade som showartist på en lyxkryssare i nordvästra Norge. 31 juni 2006 gjorde hon sitt första gig med bandet och i dag är hon en självklar del i gruppen.

– Det har gått fort, säger Anna Sköld. eftertänksamt.

– Dansbandsvärlden var inte som jag förväntade mig. Det är mycket roligare än jag trodde.

Hon berättar att det är stor skillnad att jobba som showartist i jämförelse med dansbandssångerska. Framför allt handlar det om kontakten med publiken. Visst är det slitsamt många gånger med resor, in-och utpackning och scenarbete på fyra timmar, men glädjen att få träffa dansarna och se hur roligt de har väger upp det.

– Många kommer bara för att de vill dansa till Wizex. Man blir så glad att se en full Folkets park med 500 till 600 personer.

Positionen några meter ovanför dansgolvet gör att man har full koll.

– Man ser så mycket. Det händer en hel del på dansgolven och man kan följa en hel historia under kvällen. säger Anna Sköld.

Hon har sett hur trådar spinns mellan par och även sett de som fått gå ensamma hem trots en jakt på kärlek. Framför allt har hon sett människor som har roligt, men det finns de som bokstavligen dansat sin sista dans.

– Ett par tre stycken har kolat vippen på dansgolvet. Det är så klart jättetråkigt, men jag tror de i alla fall dog lyckliga.Som frontfigur iett dansband ser man inte bara mycket utan Anna Sköld blir sedd. Det finns personer i publiken som trånar efter henne och de blir fler fram på natten när alkoholen runnit till.

– Det finns alltid ett gäng killar som vid en viss tidpunkt hamnar framför scen. Berusade med en öl i handen.

Anna Sköld anser att det är en del av hela grejen att möta publiken. Att på ett vänligt sätt lyssna och avvisa en berusad flirt.

– Det är väl inga skamliga förslag direkt, men ganska corny komplimanger och man undrar: "hur tänkte han här". Och jag får skriva autografer på armar och bröstet på killarna.

De flirtande berusade killarna vid scenkanten ser hon som ganska harmlösa. De vet var gränsen går. Betydligt mer obehagligt har det varit i andra fall. Anna Sköld berättar om en kille som blev närmast besatt av henne. Efter en spelning överlämnande han ett fång blommor och en present. En present som bland annat innehöll en bild på honom där det stod att "jag älskar dig Anna" plus en t-shirt och en mugg med samma bild. När han sedan berättade att om sin dröm med sexkaraktär fick hon nog.

– Tommy (Wizex gitarrist) tog honom åt sidan och förklarade att jag inte var intresserade och att jag hade ett förhållande sedan flera år tillbaka, som jag hade då. Det var riktigt läskigt.Kikki Danielsson,Lena Pålsson och Charlotte Perrelli. Listan på sångerskor i Wizex är lång. Flera av dem har lämnat bandet för att pröva sina vingar och flyga i väg i en solokarriär. Anna Sköld har inga sådana intentioner utan är totalt inriktad på en fortsättning i gruppen.

– Absolut. Wizex är på väg uppåt och jag vill vara med på den resan. Jag vill se om Wizex kan komma upp på samma nivå som förr.