71-åring tog hammare från hotfull man

Osby Artikeln publicerades

26-åringen hotade 71-åringen med hammare. Den äldre mannen brottade ner honom och kastade i väg hammaren. Nu döms 26-åringen till skyddstillsyn för olaga hot och skyddstillsyn.

Det har snart gått ett år sedan händelsen inträffade utanför Coop i Osby. En 26-åring hade ställt bilen framför entrén till affären och när 71-åringen ifrågasatte varför han blockerade entrén blev 26-åringen rasande och spottade på mannen.

Han gjorde sedan en rivstart och drog i väg med bilen medan 71-åringen hytte med näven. När 26-åringen såg detta tvärnitade han, klev ur bilen och sprang tillbaka med en hammare i högsta hugg.

I rätten berättar 71-åringen att han gjorde bedömningen att han inte skulle kunna springa ifrån ynglingen så därför gick han till motattack.

Han lyckades fälla 26-åringen och få fatt på hammaren som han kastade iväg. 26-åringen fick fatt på den igen och skulle gå till attack när en kvinna som fanns med i bilen steg ut och hindrade honom.

Tingsrätten har nu dömt 26-åringen för både ofredande och olaga hot. Han dömdes också för ytterligare två åtalspunkter, grov olovlig körning och obehörigt avvikande från trafikolycka.

Två dagar innan hammarattacken körde 26-åringen, som inte har något körkort, in i en byggnad som fick betydande skador. Han valde att ta sig från platsen utan att ge sig till känna.

Han har också tidigare under året stoppats då han körde bil.

Mannen, som förekommer under fem avsnitt i brottsregistret, skulle kunna ha dömts till fängelsestraff på högst tre månader, men tingsrätten gör bedömningen att han lämpar sig för skyddstillsyn med särskild föreskrift om att genomgå kriminalvårdens behandlingsprogram "One to one".