98 sägs upp från Scania

Östra Göinge Artikeln publicerades

Den 30 juni sägs de 98 personer upp som fortfarande har en anställning på Scania i Sibbhult. Uppsägningstiden varierar mellan tre och tolv månader.

I dag kom det definitiva beskedet. De 98 kvarvarande tillsvidareanställda på Scania i Sibbhult sägs upp från och med den 30 juni.

Personalen informerades på förmiddagen.

- Reaktionerna var att det var väntat, säger platschef Göran Carlander. En del uttryckte att det var bra att få besked.

Uppsägningstiden för de 98 varierar. 30 personer har en uppsägningstid på tre eller fyra månader. För lika många är uppsägningstiden längre än fyra månader men kortare än tolv månader. Resterande 38 förblir anställda i tolv månader.

Drygt 470 av de 570 som var anställda vid Scania i Sibbhult när beskedet om strukturförändringar kom 2006 har alltså fått nya jobb eller gått i pension.

- Målsättningen har hela tiden varit att så många som möjligt skulle få jobb. Vi har aldrig preciserat nåt mål, säger Carlander. Klart att jag hade varit ännu mer nöjd om antalet vi behöver säga upp hade varit lägre.

Cirka 220 av de 470 har fått arbete vid Sibbhultsverken och Swepart - två företag som tar över delar av den verksamhet som Scania valt att inte flytta till Södertälje. Arbetet med att hitta nya jobb åt personalen som nu varslats fortsätter dock.

- Startkraft, före detta trygghetsrådet, kör vidare i ett år, säger Carlander. De kommer under ett år fortsätta arbetet med att hitta lösningar till så många som möjligt.

Nu ska lokalerna som använts till montering utrymmas, städas och förberedas för kommande hyresgäster. En del av inventarierna ska skickas till Södertälje, annat ska säljas.

- Det finns arbete nu och några månader framåt, hur långt framåt är svårt att säga, säger platschef Göran Carlander.

Kristianstadsbladet har sökt IF Metall, avdelning 47, Östra Skåne, för en kommentar. Dock utan resultat.