Allt fler cyklar men inte i Hjärsås

Hjärsås Artikeln publicerades
Rosa Bengtsson har varit med och cyklat sedan starten 1982.
Foto:Lasse Ottosson
Rosa Bengtsson har varit med och cyklat sedan starten 1982.

Trots att en undersökning, gjord av VTI, visar att allt fler cyklar så fortsätter deltagarantalet under Hjärsåsmotionen att minska. Nytt är att du inte måste cykla för att delta. Det går lika bra att promenera, springa eller lunka.

Varje helg från april till och med oktober är det cykling som gäller i Hjärsås. Eller rättare sagt – det är motion som gäller. Numera kan du även springa, gå eller lunka. Genom att betala 20 kronor så är man med och tävlar om olika priser.

Enligt en undersökning som gjordes av Statens väg- och transportforskningsinstitut, VTI, har det blivit fler cyklister i Sverige de senaste åren. Däremot har inte medelhastigheten ökat. Att antalet cyklister ska ha ökat är ingenting som Vagn Schnoor, som tillhör idrottsföreningen som anordnar Hjärsåsmotionen, håller med om.

– Undersökningen är säkert gjord i storstäderna och innefattar folk som cyklar till jobbet. I Hjärsås märker vi att det hela tiden minskar, säger han.

I Hjärsås har cyklister varit ute och deltagit i Hjärsåsmotionen sedan 1982. En av deltagarna som varit med från starten är Rosa Bengtsson.

– Det finns väldigt fina cykelbanor här med fin miljö. Men när det gäller traditionen här så är det vi äldre som håller vid den, säger hon innan hon trampar vidare.

Att antalet som deltar minskat sedan starten är samtliga rörande överens om. Både cyklisterna och volontärerna som fyller i namnen säger att det har skett en märkbar minskning.

– Det blir allt mer dåligt med cyklister här. Jag är med men jag har bara 100 meter att cykla hit, säger Stig Nilsson som stannat för att äta en kaka samtligt som hans namn skrivs upp.

– Problemet är att ungdomarna inte cyklar, säger Vagn Schnoor.

Och om det beror på att ungdomar i Hjärsås inte cyklar eller om de bara väljer att inte delta i just denna aktivitet är oklart. Men att medelåldern är ganska hög på de som deltar är fastställt.

– Medelåldern är svår att säga men kanske 55 år, säger Eva Ekdahl.

– Vi har mest cyklister som anmäler sig men om man vill så kan man anmäla sig även om man är ute och promenerar, fortsätter hon.

VTI:s undersökning har också visat att medelhastigheten inte ökat bland cyklisterna. I Hjärsås står en elcykel parkerad.

– Det är väldigt bra att de finns. Det finns många som inte hade kunnat vara med om de inte fick lite hjälp med cyklingen, säger Eva.