Årets folkpark 2006 finns i Lönsboda

Östra Göinge Artikeln publicerades

Efter att ha lyckats vinna tillbaka en stor danspublik har Lönsboda Folkets park utsetts till Årets Folkpark 2006. – Det är som att vinna ett SM-guld, säger Göte Johansson.

Som ordförande i Lönsboda Folkets park fick han i söndags i Stockholm ta emot utmärkelsen för Årets Folkpark.

Göte Johansson visar den tunga bronsplaketten som snart ska få en väl synlig plats i parken och berättar att det hela firades med stor bankett i samband med Folkets hus och parkers föreningsstämma.

– Det är mycket större än man kan tro och var verkligen en omtumlande upplevelse. Det har stor betydelse för parken att bli uppmärksammad på det här sättet och det gör att man orkar köra vidare.

Lönsboda Folkets park och Granada har haft många motiga år bakom sig med vikande publiksiffror. Den senaste tiden har trenden vänt och man tangerar de publiksiffror man upplevde på 70-talet. Just att lyckas vända det negativa till något positivt är en av de faktorer som nämns i motiveringen till priset. Nu åker folk från hela Skåne, Blekinge och södra Småland till Lönsboda för att dansa.

– På det sättet har vi ett kanonläge. Det tror man kanske inte om lilla Lönsboda.

Den stora förändringen har kommit det senaste halvåret och man har ett snitt på 800 personer vid danserna. Vid speciella tillfällen som jul och trettonhelgen rör det sig om ett tusental besökare. Men det har tagit tid och krävt mycket hårt arbete av ideella krafter. När Göte Johansson tillträdde som ordförande 1992 såg det inte ljust ut.

– Då drog vi undan gardinerna, tittade ut och undrade om det skulle komma några. Då kom det runt 80 personer. Det tar tid att vända om, men det har gått sakta men säkert. En stor anledning tror jag är den upprustning av parken som stod klar 1995. Medan de flesta dansställena i dag helt har lämnat folkparkernas signum att blanda yngre och äldre publik har Granada hållit kvar vid konceptet.

– Vi tror på att blanda åldrarna. Däremot måste man hänga med i svängarna. Tiderna ändras och man måste ha koll på läget, säger Göte Johansson.

Lördagens band vittnar om vad han syftar på. The Poodles som deltog i årets Melodifestival avslutar säsongen och det är nog första gången ett hårdrocksband kommer till Granada, konstaterar han.

– Vi har en större partypublik nu och man måste våga prova något nytt. Jag tror det kan bli jättebra.Karolina Alfredsson

044-470 04

karolina.alfredsson

@kristianstadsbladet.sea Motivering

Lönsboda Folkets park har vänt motgång till medgång genom nytänkande och kreativitet och uppnått smått fantastiska besökssiffror.

Med nyfikenhet och stor framåtanda ser föreningen hela tiden utvecklingsmöjligheter i stället för problem.

Allt är möjligt i denna park där inte ens fantasin sätter gränser.

Observera att det är en del av motiveringen.Lönsboda