Avstannande villapriser i nordöstra Skåne

Skåne Artikeln publicerades
Muffin, en glad och vänlig liten fransk bulldog, passar på att spana in bostäderna som är till försäljning genom Fastighetsbyråns skyltfönster i Broby.
Foto:Carl-Johan Liljedahl
Muffin, en glad och vänlig liten fransk bulldog, passar på att spana in bostäderna som är till försäljning genom Fastighetsbyråns skyltfönster i Broby.

Bostadsmarknaden visar nu tydliga indikationer på avmattning. Detta visar siffror från Svensk mäklarstatistik.

Under september har bostadsrättspriserna varit oförändrade i riket jämfört med förra månaden. I Stockholm har priserna backat 1 procent de senaste tre månaderna jämfört med perioden innan.

Och eftersom Stockholms län står för ungefär fyra av tio försäljningar av bostadsrätter i Sverige medför det att riksiffrorna också dras ned. Detta trots att bilden i Malmö och Göteborg, med priser som fortsätter uppåt, avviker från situationen i Stockholm. Men just att priserna i Storstockholm har backat 1 procent de senaste tre månaderna jämfört med perioden innan, förstärker bilden av att priserna nu möjligen har landat på en platå, enligt Per-Arne Sandegren, analyschef på Svensk mäklarstatistik.

– I horisontella marknader är det inte ovanligt att det dyker upp ett minustecken. Det kan vara under sommaren eller under jul och nyår. Det extra tydliga tecknet på en avmattning är att förra året hade prisökningarna tagit fart igen vid den här tiden men nu har vi inte alls den situationen, säger Sandegren till TT.

Andra indikationer, som enligt Svensk mäklarstatistik tyder på en avmattning på marknaden är att snittiden från att en bostad läggs ut till försäljning och till att affären är klar har ökat. Under de senaste tre månaderna har genomsnittstiden varit 34 dagar för bostadsrätter och 41 dagar för villor. Motsvarande siffror förra året var 31 respektive 39 dagar.

– Det kan låta odramatiskt med några få dagar men det är ändå en tydlig indikator eftersom det handlar om tiotusentals försäljningar. Då blir det signifikant, säger Sandegren.

Räknat på den senaste 12-månadersperioden har priserna på bostadsrätter i riket som helhet gått upp med 6 procent. För villor är siffran 9 procent.

Geografiskt har Göteborgsområdet och Skåne fortfarande stigande priser. I Stormalmö har bostadsrätterna gått upp 16 procent de senaste 12 månaderna och under den senaste månaden är uppgången 1 procent.

– Det är något motsägelsefullt att priserna i Stormalmö och delvis Göteborg fortsätter att öka, säger Sandegren.

Hur ser det ut lokalt då, här i nordöstra Skåne?

Det senaste kvartalet har det sålts 38 villor i Östra Göinge kommun, enligt Svensk mäklarstatistik. Snittpriset är 952 000 kronor, och prisutvecklingen -3,8 procent.

Snittpriset för villor det senaste året har dock varit 977 000 kronor (127 sålda objekt), med en prisutveckling på 13,8 procent.

Enligt Hemnet finns i nuläget 25 villor ute till försäljning i kommunen, där det är budgivning på fyra av dem.

– Men jag upplever att marknaden är på väg upp igen, vi får se om tre månader igen om jag haft rätt. Det har ju varit semestertider och då går alltid försäljningarna ner något, dessutom ska ju även mäklarna ha semester. Så det har varit lite färre objekt ute nu under sensommaren, säger Isabell Nilsson, fastighetsmäklare på Fastighetsbyrån i Östra Göinge.

Hon fortsätter:

– Man får mycket hus för pengarna här i Östra Göinge och det är en marknad som gynnar både köparen och säljaren. Den som säljer har ofta tagit del av värdeökningen och villapriserna är inte lika höga som i exempelvis Kristianstad. Och numera säljs villorna även väldigt snabbt, göingar är inte riktigt vana vid snabba budgivningar eller att objekt är bortplockade före visning.

Det senaste kvartalet har inga bostadsrätter sålts och endast tolv det senaste året. Då med ett snittpris på 795 000 kronor.

Kristianstadsbladet träffar på Brobybon Peter Andersson, när han står med sonens hund Muffin och tittar på Fastighetsbyråns skyltfönster.

– Det finns förstås ett problem när den äldre generationen bor billigt och därför bor kvar i sina villor, i stället för att kanske flytta till en marklägenhet med en hyra de inte klarar av, funderar Peter Andersson.

Isabell Nilsson håller med:

– Generationsskiftet, alltså den här rullningen, har inte kommit i gång riktigt. En del äldre tycker att det tar lång tid med flytt, till exempel att ställa sig i kö till kommunala hyreslägenheter. Det finns inte heller så många bostadsrätter till försäljning, hade det varit verklighet tror jag att vi fått se en annan sprutt på marknaden. Nu gör man kanske i stället så att man bor kvar i sin villa men flyttar ner till den undre våningen och bor där, säger hon.

Fotnot: Svensk mäklarstatistik får in över 90 procent av alla kontrakterade bostadsaffärer som genomförts av mäklare, enligt egen utsago. Detta betyder med andra ord att någon affär kan ha missats.

Fakta

Nordöstra Skåne

Kristianstad

I Kristianstads kommun har det sålts 145 villor det senaste kvartalet, med ett snittpris på 1 889 000 kronor, vilket är en prisutveckling på -0,9 procent.

Sett över tolv månader är dock prisutvecklingen 8,3 procent. 553 sålda villor hade där ett snittpris på 1 982 000 kronor.

För närvarande har man enligt Hemnet 65 villor att välja på som spekulant när det gäller villor i kommunen.

När det gäller bostadsrätter är prisutveckligen större, upp 7,1 procent det senaste kvartalet till ett snittpris på 1 174 000 kronor för 117 sålda objekt.

Sett över det senaste året är prisutveckligen 21,5 procent, med ett snittpris på 1 061 000 kronor för 390 sålda objekt.

Hässleholm

I Hässleholms kommun har prisutvecklingen varit stor det senaste året, upp 14,9 procent för villor.

338 sålda objekt har då haft ett snittpris på 1 421 000 kronor.

Det senaste kvartalet har det nästan stått still, en prisnedgång på 0,1 procent, där 92 sålda objekt hade ett snittpris 1 553 000 kronor.

Just nu är 59 villor ute till försäljning i kommunen, enligt Hemnet.

För bostadsrätter är utvecklingen än större. Upp 27,9 procent det senaste året, med ett snittpris på 736 000 kronor för 220 sålda objekt. Det senaste kvartalet är utvecklingen något blygsammare, upp 3,5 procent och ett snittpris på 707 000 kronor för de 56 objekten.

Bromölla

I Bromölla kommun har snittpriset för villor det senaste kvartalet varit 1 229 000 kronor (27 sålda objekt), medan det sålts 107 villor det senaste året (1 145 000 kronor i snittpris). Svensk mäklarstatistik uppger dock att det är för få försäljningar där för att redovisa prisutveckling för villor eller bostadsrätter.

Tolv villor finns till försäljning enligt Hemnet, där det är budgivning på två av dem.

Visa mer...