Bären trivs på Denningarums gård

Östra Göinge Artikeln publicerades

Björnbäret Helen klarar sig inte så bra i Östra Göinge. Men körs- bärsplommonet Hollywood frodas. På Denningarums gård experimenteras det med frukter och bär.

I visningsträdgården står 300 sorters frukter och bär. Först ut att ge ätbara läckerheter är honungsbäret och smultronplantorna. Sedan avlöser de varandra – vinbär, blåbär, havtorn, rosenkvitten och körs- bärsplommon.

Jorden som plantorna står i är gammal åkermark.

– Vi planterar dem här och räknar med att de ska trivas, säger Jan Lindgren, som tillsammans med paret Ivarsson på Denningarums gård, står bakom visningsträdgården.

Jan Lindgren säger att alla plantor växt mer än vad han förväntade sig när de planterades för ett respektive två år sedan. Men alla växter trivs inte i det nordskånska klimatet. Björnbäret Helen från England fryser på vintern. Skotten tål inte frosten och kommer troligen inte att producera några bär.

– Helen är värdelös i Sverige, säger Lindgren. Men det är lika viktigt att se vad som inte fungerar här.

I trädgården finns flera träd som bär härliga körsbärsplommon.

– Det är varken körsbär eller plommon. Det är en helt annan art, men frukten kan liknas mest vid ett litet plommon, säger Lindgren.

Många av plantorna har importerats från Tyskland, England och Holland.

– I princip alla människor som kommer hit säger att det finns något här som de aldrig sett tidigare, säger Lindgren. Och själv ser jag fram emot att de tio närmaste åren få smaka saker jag aldrig smakat förr.

Frukterna och bären i trädgården kan avnjutas nyplockade från plantan. Men det går också att göra saft, sylt, juice, likör och vin av godsakerna och tanken är att Ulf och Karin Ivarsson ska ta tillvara på en hel del.

– I fjol var allt nysatt och vi fick nästan inga bär, förutom rosenkvitten som är bra för att det är så mycket pektin i, säger Ulf Ivarsson.

Resultatet blev en kvittensirap som är god till pannkakor och glass.

– Det är en fin smak på rosenkvitten och den är god att blanda med andra bär.