Dags för nya att ta vid på Lassagården

Broby Artikeln publicerades
Foto:Lasse Ottosson

Brobys äldsta byggnad, Lassagården, gömmer en rik historia. Under de senare 40 åren har huset varit i paret Malmberg/Perssons ägo, nu är det dags för någon ny att ta över. Huset ska säljas.

Bokbinderi, skrädderi, kemtvätt, bilfirma, bostad, ateljé, café och nu senast bed & breakfast. När man stiger in i byggnaden slås man av historiens vingslag. I huset som renoverats i olika omgångar går det att hitta glas och tapeter från 1700-tal men också moderna faciliteter.

– Det har varit en fantastisk resa, att få ta del av det här, säger Åsa Persson, som tillsammans med sambon Mats Malmberg har haft huset i sin ägo i 40 år och hunnit med en hel del renovering.

– Vi har gått varsamt fram och låtit det ta den tid som behövts, förklarar Åsa Persson, som är konstnär och samtalsterapeut.

Framöver vill hon satsa mer på sin keramikverkstad och ateljé.

Lassagården fick sitt namn efter en naturläkare som ägde gården under 1800-talet, Lasse Nielsen. Där bodde också byns ålderman under mitten av 1800-talet. Gården var stor och var från början kringbyggd och hade sitt eget mejeri.

Från början använde Mats och Åsa stora delar av huset som bostad till familjen, men sedan 13 år tillbaka bor de en bit utanför byn och har valt att hyra ut Lassagården, såväl till andra som drivit olika verksamheter där men också för att driva bed & breakfast i egen regi under de senaste sex åren.

– Det har varit fantastiskt med många spännande människomöten, och möten mellan olika kulturer, konstaterar såväl Åsa som Mats, som nu känner att de är färdiga med bed & breakfast.

– Det handlar om mycket service, du kan inte säga nej till gäster utan måste vara beredd att kunna ställa upp dygnet runt.

Genom rumsuthyrningen har de fått ta del av husets historia.

– Vi har haft gäster som haft anknytning till Lassagården som har kunnat berätta om de som har bott här. Det har varit många spännande berättelser.

Men nu är den tiden över.

– Vi känner att vi är klara att det är dags för någon annan att ta vid, och förvalta det här kulturarvet vidare. Vi har till och med lämnat lite utrymme för en ny ägare att fortsätta husets renovering, säger Åsa och visar in i en del på nedre plan, strax intill den del som fortfarande minner från gårdens storhetsdagar.

– Vi vill gärna lämna över till någon som tycker att det är spännande med gamla hus, säger de.

Fotnot: Husspekulanter inbjuds till visning under lördagen och söndagen, 13.00-15.00 båda dagarna.