De första flyktingarna på plats

Östra Göinge Artikeln publicerades

I tisdags anlände de första flyktingarna till Brobysjukhuset - fem ensamkommande män. Migrationsverket har för avsikt att skicka enbart vuxna, det vill säga män, vilket kommunen ska ha krävt.

Meningen var att Brobysjukhuset skulle öppna på måndagen, men det kom inga flyktingar då.

- Migrationsverket har svårt att få ihop så många ensamkommande män, kommunen har krävt att det bara är ensamkommande män som ska hit, säger Jahangir Hejazi som driver flyktinganläggningen på Brobysjukhuset.

Han och personalen har förberett och väntat. De fick fortsätta och vänta tills i dag, då var det meningen att 16 ensamkommande män skulle anlända. Det blev bara fem till en början.

Att kommunen krävt att det bara ska vara ensamkommande män tillbakavisas av kommunchef Jonas Rydberg.

- Det är totalt fel, det vi sagt är att det ska vara vuxna i första i hand, absolut inte något om ensamkommande män, säger Jonas Rydberg som är märkbart irriterad.

Han säger också att det inte finns någon överenskommelse mellan kommunen och Migrationsverket.

- Vi har fört en diskussion och sagt att vi föredrar vuxna, säger Rydberg som understryker att det handlar om synpunkter, inte krav.

- Det handlar om att vi inte kan erbjuda fler flyktingbarn en bra skolgång.

Jonas Rydberg är också upprörd över Jonas Stenrell, Migrationsverkets representants uttalande vid informationsmötet som hölls förra torsdagen då kommuninvånare uppmanades att försöka påverka kommunledningen att ändra inställning när det gäller "kravet" på att enbart ta emot vuxna.

När Kristianstadsbladet ställer frågan till Migrationsverkets representanter uppstår ordklyveri.

Enligt Lena Mårtensson Stenudd på Migrationsverket är det de som bestämmer och hänvisar vilka flyktingar som ska skickas till vilket boende och att det är dagsläget som avgör. Alltså inte Östra Göinge kommun.

- Däremot har vi haft en dialog med kommunen som redan tagit ett stort ansvar när det gäller mottagande. Det är vi som gjort bedömningen att det är ensamkommande män som vi ska skicka till Broby, säger hon.

Lena Mårtensson Stenudd säger i nästa andetag att hon inte varit med och skött överenskommelserna med Östra Göinge kommun, utan hänvisar till Jonas Stenrell.

Läs mer i onsdagens Kristianstadsbladet eller i eKb: http://ekb.kristianstadsbladet.se