Elever berättar historien om Färe

Östra Göinge Artikeln publicerades

I två år har eleverna på Färe Montessoriskola fått lära känna familjen Färe och Sibbhult lite extra. I nästa vecka är det stor final på temat då cirka 145 elever intar Folkets hus scen för att spela teaterföreställningen ”Ett spel som till Färe bär”.

SIBBHULT. När Kristianstadsbladet besöker repetitionerna under torsdagen är det första gången som eleverna övar på plats i Sibbhults Folkets hus.

– Det går bra, trots kaoset. Innan har eleverna övat var för sig, så nu är det viktigt att hitta rätt timing och få allt att flyta, säger gästregissören Hans von Haal som hjälpt till de senaste dagarna.

Projektledaren och läraren Rosie Hennig sitter på scenkanten och försöker tillsammans med sina kollegor hålla reda på vem som säger nästa replik och vilka som ska stå var.

  På måndag är det generalrepetition. På tisdag väntar tre föreställningar för elever på andra skolor, inbjudna gäster, ättlingar till familjen Färe och såklart släkt och anhöriga.

  – Jag är inte så nervös för att göra fel, utan för vad publiken ska tycka, säger eleven Ida Sögaard.

  – Jag är lite nervös eftersom det är första gången som jag står på en så här stor scen och inför mycket människor, säger Melissa Broy.

  Alla elever är involverade i teaterföreställning. Många står på scen, en del står för musiken medan andra ser till så att rekvisitan finns på rätt plats vid rätt tillfälle.

  – Det är kul att vi får chansen att spela teater, tycker Laurence Frostensson.

  Eleverna har arbetet med temat Färe och Sibbhults historia under två års tid och fått 55 000 kronor i stöd från Kulturrådet.

  Förutom teater så har eleverna bland annat testat på film och redigering, forskat, gjort teaterbesök och haft julbasar med gammeldags tema.

  – Vi försöker att ha en kulturprofil på skolan. Vi har sökt pengar för nästa år med inriktning mot jämställdhet, berättar läraren Jenny Nilsson.

  Publiken tas med tillbaka i tiden då folk en gång kom till Sibbhult och upptäckte all sten. De får följa med när Bror och Lilly Färe gifter sig i Köpenhamn, åker till sommarstugan i Mellbystrand och går på fina fester.

  En kontrast till deras liv visas i fabriksscener med slitna arbetare och familjer som lever under fattiga förhållanden.

  Publiken får följa med fram till att Färes disponentvilla förvandlas till dagens Montessoriskola.

  – Det har varit jätteroligt att få jobba med Färes historia, och vi har lärt oss mycket, säger Robin Nilsson.

  TEATER