Filtar fascinerar textilkonstnärinna

Östra Göinge Artikeln publicerades

GLIMÅKRA. ”Dille på filtar”. Det fick textilkonstnärinnan Kristina Lindkvist efter ett forskningsprojekt som gick ut på att dokumentera filtmönster från tiden då yllefiltar vävdes industriellt. Idag har hon lyckats samla ihop ett 30-tal filtar, nyskapade eller räddade, som hon nu visar på Vävstolsmuseet i Glimåkra.

Den gråblå SJ-filten väcker minnen. Likaså den leopardmönstrade bilfilten, försvarets gråa och den orange från Tidstrands fabrik.
– Volvofilten har en egen historia, berättar Kristina Lindkvist som hittade filten i ett flyttlass i Lund.
– Jag frågade och fick veta att den tillhört målare Andersson i Hästveda. Kristina som är född i Hästveda har troligtvis suttit på filten i unga dar eftersom hon kände målare Andersson. När sonen till målare Andersson hörde det skänkte han filten till henne. Innan 1990 var textilkonstnärinnan Kristina Lindkvist inte särskilt intresserad av filtar. Men efter att ha fått uppdrag att återskapa och dokumentera filtar som gjordes industriellt innan den sista fabriken lades ner i Sverige 1975 drabbades hon av ”filtögon”.
Forskningsprojektet innebar bland annat att hon tog fram prototyper med gamla filtmönster. Bland annat ett vackert medeltida röllakanstäcke från nordöstra Skåne, som visas på Vävstolsmuseet. Sängfiltar var det stora användningsområdet. Många av de filtar Kristina Lindkvist samlat in har härliga blommönster.
Filtar salufördes också via postorder i början av 1900-talet som bil- res- eller pick-nickfilt.
Filtarna vävdes av ull och ylle men också rayon blandades in på 60-talet.
I Kristinas samling finns ett 30-tal filtar. Även små barnfiltar med prins- och prinsessmönster. – De är gjorda 1943 och 1944 på Tidstrands fabrik då prinsessorna föddes. Det sades att det fanns ull från kungens får på Drottningholm invävt i filtarna, berättar Kristina som inte kan se någon förstöra eller slänga en filt. Då är hon genast framme och försöker rädda den till sin samling.
När det gäller filtar är det beredningen som är det svåra. Filten kan valkas eller ruggas. Kanterna på filten ska langetteras. En form av fållning som gjordes med maskin. Kristina Lindkvist har lyckats komma över en sådan maskin från 1940-talet.
På Vävstolsmuseet i Glimåkra går det att blicka djupare in i filtarnas värd. Utställningen Filtar ur gömmorna visas fram till 11 juni.
Den 23 april håller dessutom Kristina Lindkvist föreläsning om filtar och sitt eget konsthantverk. Hon väver bland annat i silke med en vävteknik som används mycket i Kina.


marie-louise.lindell
@kristianstadsbladet.se