Fixartjej blir först ut inom hemtjänsten

Östra Göinge Artikeln publicerades

Fixartjejen i Broby blir den första att utföra tjänster inom hemtjänsten enligt LOV, lagen om valfrihet, i Östra Göinge kommun. – Det känns kul att vara först ut, säger Karin Nilsson.

Omsorgs- och utbildningsutskottet gav sitt klartecken i förra veckan. Karin Nilsson och hennes företag ”Fixartjejen i Broby” blir först ut att utföra serviceinsatser i hemtjänsten i hela Östra Göinge kommun.

Hon har alltid jobbat med människor, bland annat som barnledare i Hjärsås församling och undersköterska på äldreboende. Men i höstas sadlade hon om till egenföretagare. Det kan hon tacka syster Saga Malmberg för som driver företaget ”Fixartjejen i Glimåkra”.

– Jag började hjälpa henne och efterhand blev det så mycket att göra att jag startade mitt företag. Nu samarbetar vi mycket och hjälps åt, säger Karin Nilsson som trivs med att utföra hushållsnära tjänster i hemmet och trädgården.

– Det är roligt och omväxlande. Du träffar mycket trevliga människor och jag hjälper till med allt från fönsterputsning, rensa stuprännor och att piska mattor till gräsklippning och snöskottning. Mitt motto är: Frågan är fri. Jag är flexibel och kan göra det mesta.

Rut-avdraget har betytt mycket, menar Saga Malmberg:

– Det är precis tre år sedan jag startade mitt företag och då var Rut ganska nytt. Nu har folk fått upp ögonen, och jag har så mycket att göra att jag knappt hinner med.

– Många vet inte att Rut-avdraget även gäller till exempel hjälp att ta sig till vårdcentral, sjukhus eller att handla, tillägger Nilsson.

En utmaning

Nu är högsäsongen inne för fönsterputsning och diverse trädgårdsarbete. Att Nilsson etablerar sig och går in och konkurrerar med tjänsterna som kommunen erbjuder inom hemtjänsten blir en utmaning:

– Det är en chans för mig att nå en större kundkrets, då jag presenteras som ett alternativ när biståndshandläggaren informerar om vilka valmöjligheter man har inom hemtjänsten. De kan välja mig att utföra det som de beviljats bistånd för men även det som är utöver, tilläggstjänster. Hur mycket arbete det blir återstår att se. Jag har satt ett kapacitetstak på 100 timmar i månaden inom kommunen.

Nu ska kontrakt skrivas med kommunen. Inom några veckor hoppas hon på att kunna vara ett alternativ enligt lagen om valfrihet inom hemtjänsten.

En ansökan från Glim-åkraföretaget Medvind om att få utföra serviceinsatser i Broby och Glimåkra utreds just nu av kommunen.