Annons

Häftigt projekt i Göingeskogen

Ett häftigt forskningsprojekt har nu inletts i skogen nordost om Glimåkra. Det handlar om att optimera lönsamheten inom så kallat kontinuitetsskogsbruk, i stället för skogar med kalhygge där det gallras bort och odlas för att få pappersmassa.
Östra Göinge • Publicerad 12 maj 2018 • Uppdaterad 14 maj 2018
Anders Blidbergs skog undersöks nu av forskare.
Anders Blidbergs skog undersöks nu av forskare.Foto: Anders Blidberg

Skogsägaren Anders Blidberg fick under torsdagen ta emot Nils Fagerberg, doktorand vid Linnéuniversitetet i Växjö, och som är den som driver forskningsprojektet.

Han ska bland annat se hur det står till med kvalité och tillväxt i en sådan skog som Blidberg har – skött på samma sätt genom hans far och farfar.

Annons

Fagerberg ska ha letat igenom hela södra Sverige för att hitta lämpliga provytor för sin forskning, men kontinuitetsskogsbruk anses vara ovanligt i landet, till skillnad från internationellt.

Det kräver mer arbete att underhålla en sådan skog, men frågan är om en högre värdetillväxt kompenserar detta? En av fördelarna kan vara att man får ut en högre andel timmer och mindre massaved, vilket talar för kontinuitetsbruket. Nackdelen kan eventuellt vara grövre kvistar jämfört med en planterad skog där träden står tätt och att grenarna därmed blir mindre, vilket ger mindre knaggar i virket.

Displayen visar skogen – ur ett något annorlunda perspektiv.
Displayen visar skogen – ur ett något annorlunda perspektiv.Foto: Anders Blidberg

Under torsdagen blev det under en tio timmar lång sejour nio olika laserscanningar av skogen, något som sedan ska förvandlas till en högupplöst 3D-modell. På detta sätt ska man kunna studera hur träden påverkar varandras kvalitetsegenskaper.

– Vad jag förstår är detta början på en lång undersökning, den kanske rentav varar i ett decennium, säger Anders Blidberg.

Torsdagens besök hade även internationell prägel över sig. Förutom Nils Fagerberg fanns nämligen Stergios Adamopolos (grekisk professor i virkeslära), Thomas Seifert (tysk-sydafrikansk professor, världsledande inom kontinuitetsskogsbruk) samt en gästdoktorand från Nya Zeeland på plats.

Foto: Anders Blidberg
Laserscanner.
Laserscanner.Foto: Anders Blidberg
Carl-Johan LiljedahlSkicka e-post
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons