Ingen fisktrappa i Helge å trots domstolsbeslut

Östra Göinge Artikeln publicerades

Det blir ingen fisktrappa vid kraftverket i Knislinge. Beslutet är bara ett spel för galleriet. På länsstyrelsen säger man att det helt enkelt inte är lönt att installera en sådan.

Förutsättningarna för lax och öring samt ål i Helge å är om inte lika med noll så nästan.

Det konstaterar länsstyrelsen fiskeriexpert Johan Wagnström.

Det innebär att miljödomstolens beslut om att det ska finnas möjligheter att ska en fisktrappa förbi kraftverket i Knislinge egentligen inte har någon större betydelse och troligen kommer den aldrig att byggas.

I miljödomstolens krav står det nämligen att tillsynsmyndigheten, det vill säga länsstyrelsen, är det organ som ska kräva det. Och något sådant krav kommer inte.

–  Vi ser det inte som skäligt att kräva det.

– Det finns inget strömmande vatten i ån, det saknas helt enkelt biotoper för att lax och öring ska kunna etablera sig, säger han.

Saknas strömt vatten

Enligt Wagnström är Helge å ingen naturlig lokal för laxfiskarna så länge kraftverken finns kvar. Och att de skulle försvinna inom rimlig framtid är en utopi.

– Allt strömmande vatten har tagits bort. Egentligen är Helge å ett pärlband av sjöar.

Wagnström påpekar att det dessutom finns så många omöjliga passager längs vägen från havet att det inte finns en rimlig chans för laxarna att komma upp i Helge å-systemet.

Trots det finns det en del öring i Almaåsystemet och i Torsebro finns en fisktrappa. Men biflödena högre upp i ån räknas inte vara några goda biotoper för laxfiskarna.

Även ålen har svårt för att ta sig förbi och länsstyrelsen expert räknar med att de flesta ålar dör på sin vandring.

I fjol räknade vi in runt 700 ålyngel som samlades in vid Torsebro kraftverk och som släpptes ut längre upp i ån. Året innan var det 96, berättar Wagnström.

Om man nu ändå inte räknar med att ålen ska klara sig i ån. Varför fångar man då in och släpper dem igen?

– Vattendomen säger att man ska göra det. Att ändra på en vattendom är kostsamt, då är det bättre att följa den.

Även om laxfiskarna och ålen inte kan trivas och föröka sig i åsystemet så finns det ändå fisk i Helge å. Gädda, aborre, gös och brax är fiskar som kan klara sig naturligt.