Annons

Ingen snö i jul – men här är vad som gäller

Det snöade under torsdagen – men smälte snabbt. Enligt SMHI:s prognos blir det ingen mer riktig snö (bara blötsnö) i Östra Göinge fram till och med den 23 december. Men hur ser det egentligen ut med snöröjning, om den ändå skulle komma? Kommunen reder nu ut vad som gäller...
Östra Göinge • Publicerad 15 december 2017
Centrala Broby under torsdagen.
Centrala Broby under torsdagen.Foto: Carl-Johan Liljedahl

Kommunen ansvarar för snöröjning och halkbekämpning i kommunens tätorter. De flesta större genomfartsvägarna är statliga och plogas och halkbekämpas därför av Trafikverkets entreprenörer. Trafikverket ansvarar även för gång- och cykelbanor längs de större genomfartsvägarna.

Normalt påbörjas snöröjning när snöfallet har upphört och snödjupet uppgår till de här nivåerna:

Annons

5 centimeter på gång- och cykelbanor.

7 centimeter på prioriterade gator.

10 centimeter på övriga gator.

Vad innebär då en prioriterad gata? Jo, dit räknas de mest trafikerade gatorna samt de som trafikeras av kollektivtrafiken.

Hur ser då prioriteringslistan ut? Jo, så här...

Målsättningen är att större gator samt gång- och cykelbanor ska vara klara före morgonrusningen.

Först plogas bussgator samt gång- och cykelbanor, därefter gator med omfattande trafik samt busshållplatser och parkeringsplatser.

Bostadsgator får vänta till sist.

Hur ser då ansvaret ut för dig som fastighetsägare?

Villaägarnas riksförbund publicerade i januari 2016 en rapport om snöröjning och halkbekämpning, som tog upp diskussionen gällande trottoar/motlut vid fastigheter på kommunalt vägnät.

Annons

220 av landets 290 kommuner svarade på enkäten som skickades ut. Hos 56 procent av landets kommuner är det husägaren som bär ansvaret att halkbekämpa gångbanan utmed tomtgränsen, alltså på kommunalt vägnät.

Så gäller i Östra Göinge, Kristianstad, Hässleholm och Bromölla.

I Östra Göinge ska man dessutom halkbekämpa u-t-a-n-f-ö-r en eventuell snövall som kommunen lagt upp.

Här kommer kommunens information i längre form:

”Om du bor inom detaljplanerat område har du skyldighet att skotta och halkbekämpa trottoaren/gångbanan som gränsar till din fastighet. Du som är fastighetsägare ska så snart som möjligt ta bort snö och is som är till besvär för gående. Vid halka ska du sanda gångbanan eller vidta andra åtgärder för att motverka halkan. Fastighetsägarens skyldighet att skotta och halkbekämpa gångbanan gäller inte om kommunen använder gångbanan för uppläggning av snö. Fastighetsägaren har vid dessa tillfällen skyldighet att halkbekämpa ett område för gångtrafik omedelbart utanför snövallen. Det är fastighetsägarens eget ansvar att vid behov röja och skotta upp öppningar i snövallen för in- och utfarter”.

Tror du att gemene man har koll på alla skyldigheter?

– Absolut. Vi informerar om detta så tydligt vi kan, inte minst i tidningen ”Allt om Göinge”, säger Henrik Arvidsson, mark- och exploateringschef på kommunen.

Villaägarnas riksförbund vill ha en förändring och skriver i sin rapport att ”argumenten för att kommunen ska stå för snöröjningen och halkbekämpningen av kommunens gångbanor är fler och väger tyngre än de som motiverar att husägarna ska bära detta ansvar. Kommunen kan av allt att döma utföra bättre och effektivare snöröjning och halkbekämpning än enskilda husägare”.

De skriver också att resonemangen kring varför husägaren ska bära detta ansvar i huvudsak handlar om att kommunen har begränsade resurser och att kommunen därför är tvungen att prioritera snöröjning och halkbekämpning av trafikleder, bussgator och trafikerade huvudgator i stället för villakvarterens gångbanor.

Slutligen lite information om själva halkbekämpningen: Östra Göinge kommun använder grus (sandningssingel) med hänsyn till miljön och strävar därför för att minimera användningen av salt, något som dock kan förekomma på genomfartsvägar där Trafikverket är väghållare.

Annons

Carl-Johan LiljedahlSkicka e-post
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons