14-åring misstänkt för mord

Broby Artikeln publicerades
En elev attackerade en annan elev med kniv på Göingeskolan vid lunchtid på måndagen. Den knivskurne 15-åringen har avlidit. 4 bilder
Foto:Annica Jönsson
En elev attackerade en annan elev med kniv på Göingeskolan vid lunchtid på måndagen. Den knivskurne 15-åringen har avlidit.

En 15-årig pojke avled efter att ha attackerats med kniv av en annan elev på Göingeskolan i Broby under måndagen.

Det ska ha varit vid 12.45-tiden som händelsen inträffade i en korridor på Göingeskolan i Broby.

En 15-årig elev attackerades av en 14-årig elev med kniv. Pojken skadades allvarligt, och fördes med ambulans till sjukhus. Någon timme efter attacken avled han av skadorna, vilket polis och sjukhus bekräftade strax innan klockan 17. Då hade anhöriga informerats.

Skolans rektor Robert Dirksen berättade att man, drygt två timmar efter händelsen, inte vet bakgrunden.

– Det enda vi vet är att en elev har stuckit en annan elev.

Polisen misstänker däremot att de är ett gammalt groll som legat bakom.

– Vi tror att det har varit en konflikt mellan de här två som eskalerat till den här händelsen, men exakt vad som den konflikten grundar sig i vet vi inte, säger Jimmy Modin, informatör hos polisen.

Rektorn samlade alla elever och all personal för att informera om vad som hänt. Sedan gick eleverna tillbaka till sina klassrum med mentorerna för att prata.

– Det blir förstås en emotionell stämning, säger rektorn.

En del elever valde att gå hem, andra att stanna kvar.

Cirka två timmar efter attacken ska mentorerna ha lyckats informera elevernas föräldrar om incidenten.

Under eftermiddagen samlades skolans personal för krishantering med kuratorer och ledningen från Bildning. Kommunens produktionschef Bengt Gustafson, ordförande i omsorgs- och utbildningsutskottet Sofia Nilsson och kommunalrådet Patric Åberg kom också till platsen.

Polisen utförde under eftermiddagen en brottsplatsundersökning.

– Polisen har pratat med några elever som ska ha varit i närheten, säger rektorn.

Hur många som förhörts eller vad som framkommit kunde polisen inte gå in på under måndagen.

På tisdagen börjar skoldagen med information till alla elever och minnesstund. All skolundervisning ställs in.

Det kommer att finnas fortsatt möjlighet att prata med mentorerna, och kommunens krisgrupp är på plats.

Den misstänkte 14-åringen är omhändertagen av polisen, och man gjorde inledande förhör under kvällen. Eftersom han inte är straffmyndig omhändertogs han sedan av sociala myndigheter.

Kniven som användes ska 14-åringen ha tagit med till skolan. 15-åringen blev knivhuggen i överkroppen, men om det rör sig om ett eller flera hugg vill polisen inte kommentera. Brottsrubriceringen var till en början misshandel och ändrades till mordförsök för att efter förhör med gärningsmannen rubriceras som mord.

Väktare kommer att vara på plats på skolan under tisdagen, som en trygghetshöjande åtgärd. Även polis kommer vara på plats.

– Det här är något som drabbar hela skolan och hela samhället så klart, vi vill visa att vi finns till om någon behöver prata av sig, säger Jimmy Modin.

På måndagskvällen startades en Facebook-grupp till minne av 15-åringen.

Våra tankar går till de anhöriga, vänner och skolans personal, skriver utbildningsminister Gustav Fridolin i en kommentar till TT: "Ingen ska behöva uppleva detta i skolan. Skolan ska vara en trygg plats för alla. Vi ska aldrig, aldrig behöva vänja oss vid tanken att det finns rädsla för våld och knivar i barnens liv".