Kungsörn störtade i gödselbrunn

Knislinge Artikeln publicerades
Foto:Tom Stromme

Polisen fick på tisdagseftermiddagen larm om ett mycket ovanligt ärende.

– En örn har störtat i en gödselbrunn i Knislinge. Det visar sig vara en kungsörn, säger Rickard Lundqvist, informatör vid polisens ledningscentral.

Polisen ryckte inte själva ut men kontaktade den ideella föreningen Katastrofhjälp Fåglar och Vilt, som hjälper till när skadade djur hittas.

– Det här är ett väldigt ovanligt ärende. Det är ett ståtligt djur, och det är väl ovanligt att man får en kungsörn i sin gödselbrunn, säger Rickard Lundqvist.

  De första som upptäckte rovfågeln trodde att den var död och la den ovanför gödselbrunnen under ett jakttorn.

  Hans Brunemark, som bor i Hammar utanför Kristianstad, transporterade den sedan till Katastrofhjälp Fåglar och Vilts lokal i Allarp norr om Bromölla.

  Nu handlar det om att klara livhanken. Natten mot onsdagen lär bli avgörande.

  – Den är väldigt stressad och har legat i brunnen ett tag. Det viktigaste nu är att få mag- och tarmkanalen att fungera, säger Magnus Edelius, som tar hand om fågeln i Allarp.

  Han har tvättat den och bland annat gett den B-vitamin och honungsvatten. Fast föda i form av kött får vänta till onsdagen, om den alltså överlever.

  Har du varit med om något liknande?

  – Den var fruktansvärt nerskitad, men visst... jag har tagit hand om glador som funnits i oljefat, men kungsörnar är jag osäker på, säger Edelius.