Annons

Kviinge kyrka går mot strömmen

På många ställen i landet stängs kyrkorna över vintern. Besökarna är för få och värmekostnaderna för höga. Inte i Kviinge. Där invigdes i går den renoverade nykyrkan, för ett ständigt ökande antal kyrkobesökare.
Östra Göinge • Publicerad 3 december 2012
Kviinge kykra har precis renoverats. I samband med gårdagens gudstjänst invigdes den del av ”nykyrkan” som byggts om under hösten.
Kviinge kykra har precis renoverats. I samband med gårdagens gudstjänst invigdes den del av ”nykyrkan” som byggts om under hösten.Foto: 
Asta Nilsson, 90 och Signe Wallin, 92, är trogna besökare i Kviinge kyrka. ”Det är alltid mycket folk i den här kyrkan. Det beror på att vi har en bra präst och duktiga ungdomar som sjunger och spelar, säger Asta.”
Asta Nilsson, 90 och Signe Wallin, 92, är trogna besökare i Kviinge kyrka. ”Det är alltid mycket folk i den här kyrkan. Det beror på att vi har en bra präst och duktiga ungdomar som sjunger och spelar, säger Asta.”Foto: 
Barnen är engagerade i gudstjänsten, sjunger och spelar. Just att alla är med och medverkar tror komminister Fredrik Carlsson är en del i varför Kviinge kyrka ständigt har en ökning av antalet besökare – framför allt bland de unga.
Barnen är engagerade i gudstjänsten, sjunger och spelar. Just att alla är med och medverkar tror komminister Fredrik Carlsson är en del i varför Kviinge kyrka ständigt har en ökning av antalet besökare – framför allt bland de unga.Foto: Lasse Ottosson
Populärt. De senaste tio åren har strömmen av kyrkobesökare ständigt ökat i Kviinge kyrka, i synnerhet när det gäller barn, ungdomar och barnfamiljer.
Populärt. De senaste tio åren har strömmen av kyrkobesökare ständigt ökat i Kviinge kyrka, i synnerhet när det gäller barn, ungdomar och barnfamiljer.Foto: 

Jo, ni läste rätt. I dessa tider, när det pratas mycket om kyrkokriser och det sjunkande antalet besökare i kyrkorna så går Kviinge kyrka utanför Hanaskog mot strömmen.

Där har besöksantalet i kyrkan konstant ökat de senaste tio åren.

Annons

– Relativt sett har vi ökat med fem–tio personer varje år, säger Fredrik Carlsson som är komminister i församlingen.

Han fortsätter:

– För tio år sedan var det precis som fördomarna säger: Inte särskilt många som kom till kyrkan, och de som kom var pensionärer. Men så ser det inte ut i dag, sanningen är snarast att jag med mina dryga 40 år höjer medelåldern på våra gudstjänster. Vi har mycket barn, ungdomar och barnfamiljer som kommer till kyrkan.

I fjol var besökssnittet i Kviinge kyrka 81 personer på en vanlig gudstjänst. En hög siffra med tanke på att det är en liten församling och mest småorter omkring. På gårdagens invigning var det i princip fullsatt i kyrkbänkarna, trots att helgens intensiva snöfall gjort väglaget besvärligt.

– Det är alltid mycket folk i den här kyrkan, sa två av kyrkobesökarna som definitivt höjde medelåldern: Asta Nilsson 90 år och Signe Wallin, 92 år.

– Det är för att vi har en bra präst. Och så är det mycket duktiga ungdomar som spelar och sjunger, fortsatte Asta.

Alla medverkar

Komminister Carlsson tror också musikdelen har betydelse för det stora engagemanget och besöksantalet i Kviinge kyrka:

– Framför allt tror jag det beror på att vi jobbat mycket med själva gudstjänsten, och låtit de som vill vara med. Vi har mycket musik, där alla medverkar, vi sjunger mycket tillsammans, och barnen har sina egna samlingar i ”Barnens kapell”, ett eget hus vid kyrkan. Jag tror det är ett bra sätt att möta familjerna, att de är delaktiga och känner glädje och engagemang. Det gör att det känns meningsfullt och ger styrka att gå ut och möta veckan som kommer.

Fredrik Carlsson tror också att de fördomar om kyrkan som fanns hos unga för 20-talet år sedan till stor del tvättats bort i dag.

Annons

– Ungdomarna i dag är mer ”blanka” i förhållande till kyrkan, och det kan göra att det känns intressant att komma hit. Det känns som att fler och fler tycker att religionen och kyrkan har något att erbjuda. Jag tycker själv att den kristna tron är oerhört relevant i livet här och nu, den är inte alls förlegad.

Flera förändringar

Kviinge kyrka är från slutet av 1100-talet eller början av 1200-talet. Korsarmen, den delen som kallas nykyrkan och som nu renoverats, byggdes på 1790-talet.

I samband med renoveringen har en del förändringar genomförts. Tidigare fanns det bara en toalett i kyrkan, nu har ytterligare en – handikappanpassad – toalett byggts.

– Det är ofta mycket folk i kyrkan, och alla ska ju gå på toaletten samtidigt, precis före eller efter gudstjänsten. Så vi har verkligen behövt en toalett till, säger Fredrik Carlsson.

De senaste åren har man i församlingen också provat sig fram med kyrkkaffe efter söndagens gudstjänster. Detta har serverats i nykyrkan, men det har inte funnits någonstans att tillreda fikat.

– Antingen har vi fått göra det i församlingshemmet, eller så har folk fått ta med sig hemifrån. Vi har haft en kaffebryggare stående i en skrubb här, berättar Fredrik Carlsson.

Nu har ett kök byggts till. Dessutom har ytan anpassats så man ska kunna få in bord och stolar så de flesta kan få sittplatser.

– Vi har också tänkt ordna en hörna med en soffa så det kan bli en myshörna, säger komministern.

Längst bak i kyrkan har också en förändring gjorts för att man ska få plats med musikinstrument och liknande. Genom att gudstjänsterna utvecklats så har sång och musik blivit en allt viktigare del, och med det också ljudanläggningar, mikrofoner och sådant.

– Vi har passat på att förändra en hel del smågrejor nu när vi ändå rustat upp kyrkan, en modernisering så att säga, säger Fredrik Carlsson.

Maria Sällberg
Cecilia Isberg
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons