Kyrkan ordnar skolavslutning

Östra Göinge Artikeln publicerades

Skolavslutningen på Prästavångsskolan kunde inte firas i kyrkan. Därför erbjuder nu Broby kyrka att fira skolavslutning på tisdagskväll.

Det är den nya skollagstiftningen som klart och tydligt gör gällande att det inte får förekomma några religiösa inslag vid skolavslutningsfirandet.

– I och för sig kan kyrkan användas som lokal, men då måste prästen lova att inga religiösa inslag förekommer, säger skolchefen Ulla Wram, som berättar att det är upp till rektorerna att se till att skollagen följs.

Tagna på sängen

Skolagen som började gälla vid halvårsskiftet har tagit flera skolor och församlingar på sängen.

Dan Sarkar som är komminitser i Broby församling ifrågasätter om den verkligen behövs.

– Det var ju tidigare frivilligt för vilka som ville följa med och skolan erbjöd ett alternativt firande på skolan för dem som inte ville följa med.

På Prästavångsskolan var det redan klart att avslutningen, precis som vanligt skulle firas i kyrkan. När situationen uppdagades bestämde sig kyrkan i Broby för att erbjuda en skolavslutningsfirande i kyrkan i egen regi, på kvällstid. På tisdag klockan 19 startar de föräldrar, elever och skolpersonal som vill med fackeltåg från skolan till kyrkan.

– Vi tänker göra det högtidligt och stämningsfullt.

– Vi har haft överlägganingar med rektorn på Prästavångsskolan och har full förståeelse för att verksamheten lyder under skollagen. M en det är ju inte skollagen som ska reglera vad som ska hända i kyrkan, säger Dan Sarkar som är komminister i Broby.

Bra samarbete

Han understryker att kyrkan har ett bra samarbete med skolan och att han hoppas att det ska vara så i framtiden också. Samma dilemma finns även inför sommaravslutningen.

– Tills dess har vi förhoppningsvis ha kommit fram till hur vi ska förhålla oss, säger Dan Sarkar som anser att julen tack vare skollagen blir lite gråare och tristare för våra barn när den kristna förkunnelsen tas bort.

– Jultomten och julklapparna kommer ju egentligen från St Claus som delade ut gåvor till de fattiga.

– Så egentligen blir det ju bara pepparkakorna kvar.