Annons

Läget landet-konferens väckte tankar om landsbygdens överlevnad

En förändring av landsbygdspolitiken och av attityden till landsbygden, var de konkreta förslag som fick avsluta paneldebatten om hur man ska få en balans mellan stad och landsbygd med en hållbar ekonomisk tillväxt i framtiden.
Östanå • Publicerad 31 maj 2018 • Uppdaterad 1 juni 2018
Trendspanaren och moderatorn Göran Adlén lättade upp stämningen och konstaterade att inget är omöjligt om vi bara tillåter oss att bli lite nördiga som danskarna.
Trendspanaren och moderatorn Göran Adlén lättade upp stämningen och konstaterade att inget är omöjligt om vi bara tillåter oss att bli lite nördiga som danskarna.Foto: Bosse Nilsson

Vad kan vara bättre än att hålla en landsbygdskonferens på Pappersbruket i Östanå. Under torsdagen samlades tjänstemän från flera kommuner, entreprenörer och folk från hembygdsrörelser för att sätta fokus på landsbygdsfrågan och att hela landet ska leva.

Bakom konferensen stod Leader Skånes ess och utgångspunkt var Läget landet, som är en rapport skriven av journalisten PO Tidholm. I den beskriver han dagens utveckling mot en alltmer förkrossande urbanisering.

Annons

Rapporten ger en något deprimerande bild av hur landsbygden utarmas på invånare och att det som kommer att attrahera mest är besök från den urbaniserade medelklassen i staden, som besöksmål, om ingenting görs.

PO Tidholm satte klyftan mellan stad och landsbygd i fokus, vilket blev en aha-upplevelse för många.
PO Tidholm satte klyftan mellan stad och landsbygd i fokus, vilket blev en aha-upplevelse för många.Foto: Bosse Nilsson

PO Tidholms beskrivning av landsbygdernas kris kunde stundtals upplevas som väldigt negativ, men han fick ändå god respons från ett 80-tal konferensbesökare.

– Det är tankeväckande det han säger, många intressanta synpunkter, konstaterade en av deltagarna i pausen.

– Det handlar ju om att man faktiskt måste bli medveten om vart det är på väg för att man ska kunna göra något åt saker, sa en annan.

Landsbygdsfrågan intresserade ett 80-tal deltagare.
Landsbygdsfrågan intresserade ett 80-tal deltagare.Foto: Bosse Nilsson
Tanken är att Läget landet-konferensen ska få en efterföljare nästa år.
Tanken är att Läget landet-konferensen ska få en efterföljare nästa år.Foto: Bosse Nilsson

Den, på olika sätt, styvmoderliga behandlingen av landsbygden åskådliggjordes av Therese Bengard som är verksamhetschef för Hela Sverige ska leva. Exempelvis hur man pratar om satsningar i staden och om stöd på landsbygden när regeringen skjuter till pengar.

Hon gav en något ljusare bild av framtiden på landsbygden och de förutsättningar som finns för en hållbar och balanserad ekonomisk tillväxt. Hon gjorde jämförelser med vad samhället behöver för att fungera, och applicerade det på landsbygden.

– Det handlar mycket om att vi måste hjälpa till att ändra inställningen och bilden av landsbygden, sa hon.

Dagens moderator Göran Aldén var trendspanaren som lättade upp stämningen och fick konferensdeltagarna att få tillbaks framtidstron. Efter hans anförande var de flesta övertygande om att det finns vilka möjligheter som helst, även för dem som vill fungera i landsbygd.

Konferensen avslutades med en paneldebatt, där även lokala företrädare deltog.

Och så lätt rubbar man inte nordostskåningarna. Eller som Kristianstadsbladets chefredaktör Jörgen Svensson, som bor på landsbygden, uttryckte det:

Annons

– Jag vägrar att ta på mig offerkoftan och jag är helt övertygad om att vi har politiker både i Kristianstad och Östra Göinge som vet vad det är vi behöver här. Jag tror att det kommer att gå bra för hela Skåne i framtiden.

Ytterligare en som andades framtidstro var den lokale entreprenören Philip Thuresson som bor och verkar i Broby.

– Jag tycker att det fungerar utmärkt som entreprenör, troligen just för att det är en liten kommun, där det är nära till dem som styr.

Debatten avslutades med att panelen enades om att kraften på landsbygden finns men att det krävs förändring av landsbygdspolitiken, från att ha betraktats som en fråga till där olika frågor belyses ur landsbygdsperspektiv.

Kristina Yngwe, skånsk riksdagspolitiker som också ingick i paneldebatten, tar det med sig till Stockholm.

Lukas Ernryd, journalist på Kristianstadsbladet, fick motta utmärkelsen Årets Leaderprojekt. Ytterligare två projekt var nominerade, projekt Sliperiet i Gylsboda med Pia Lindberg och Theresa Holmberg med Scanisaurus 2021.
Lukas Ernryd, journalist på Kristianstadsbladet, fick motta utmärkelsen Årets Leaderprojekt. Ytterligare två projekt var nominerade, projekt Sliperiet i Gylsboda med Pia Lindberg och Theresa Holmberg med Scanisaurus 2021.Foto: Bosse Nilsson

Konferensen avslutades med att Skånes ESS korade Årets leaderprojekt. Av de tre nominerade blev det Kristianstadsbladets projekt med lokalkorrarna,som letts av journalisten Lukas Enryd, som fick utnämningen.

Marie-Louise LindellSkicka e-post
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons