Magisk ögla stickar för fred

Östra Göinge Artikeln publicerades
Annika af Forselles och Gerd Persson lägger på ännu fler bitar på det som ska bli en halsduk som räcker runt hela Kulturhuset Vita skolan.
Foto:Peter Åklundh
Annika af Forselles och Gerd Persson lägger på ännu fler bitar på det som ska bli en halsduk som räcker runt hela Kulturhuset Vita skolan.

Det började på en bänk utanför Coop i Broby för fyra år sedan på världsstickardagen. Då fann några handarbetsintresserade damer varandra.

Stickgruppen Magic Loop (magisk ögla) träffas regelbundet på Kulturhuset Vita skolan och Brobygården.

– Vi har tre mål. Vi ska dekorera samhället, märka våra saker med en lapp där det står sticka för fred och det vi stickar och virkar ska vara användbart, berättar Gerd Persson.

Temat sticka eller virka för fred har sin grund i olika projekt man deltagit i.

  Till exempel har man gjort en 17,37 meter lång halsduk i det internationella projektet "Sexuellt våld mot kvinnor". I Spanien finns mer än 2200 meter halsduk.

  På Armémuseet i Stockholm hänger flera alster i utställningen "Knitting peace" som består av olika verk i vitt stickat material.

  – Man blandar stickat med vapen, mjukt och hårt, förklarar Helena Hörström Nilsson medan hon visar upp en bild på en pistol inlindad i ett garnnystan.

  Magic loop är i allra högsta grad ett integrationsprojekt då man tidigare haft träffar även på Göinge utbildningscenter och flyktingförläggningen i Breanäs.

  – Vi riktar oss till de som bor här, speciellt de som inte har kommit igång med SFI och inte har någon aktivitet, säger Gerd Persson.

  Projektet i fokus just nu är att göra ännu en lång halsduk. Det var kultur- och fritidschefen som kom med idén.

  – Ska ni inte sticka in Kulturhuset, undrade Jan?

  Varje "bit" (stickad eller virkad) ska vara 30 centimeter bred och 1,2 meter lång. Den får se ut hur man vill.

  Bitarna sys sedan ihop och ska vara klara till världsstickardagen i juni. Efter det plockas de ned tre och tre för att sys ihop till barnfiltar som skänks till behövande.

  Gör ni bara bitar till halsduken eller annat också?

  – Jag har alltid flera olika projekt igång, konstaterar Anne-Marie Nilsson.

  – Just nu är det koncentration på detta. Men jag har två barnbarn som fyller år den här månaden så jag måste bli färdig med deras tröjor också, säger Annika af Forselles.

  Medlemmarna bidrar med garn men man får också en hel del skänkt.

  I november väntar ännu en resa till huvudstaden för att hämta hem alsterna på Armémuseet. Kanske att det blir fler statyer som kläs. Förra gången fick till exempel den lilla järnpojken både mössa och halsduk. Deras verk som placeras i offentligheten brukar försvinna fort.

  – Vi är nyfikna på vem som tar hand om dem.

  Stickgruppen, som poängterar att de är politiskt obundna, passade även på att lämna sockar till politikerna Jimmie Åkesson och Margot Wallström.

  Tidigare har man klätt papperskorgar i Östra Göinge.

  – Men de gick inte att öppna, så vi fick ta bort det vi stickat. Det var dekorativt så länge det varade, konstaterar medlemmarna och ler åt minnet.

  Fakta

  Sticka för fred

  Projektet "Sticka för fred" genomförs av Studieförbundet Vuxenskolan, Kultur & Fritid, Integrationsteamet, Svenska kyrkan i Broby samt volontärer.

  Träffarna hålls på Brobygården och Kulturhuset Vita skolan.

  Man har placerat ut garn på vårdcentralerna för den som vill hjälpa till.

  Visa mer...