Annons

Östra Göinge på plats 260 av 290

Östra Göinge får dåligt betyg av Lärarförbundet. Årets ranking visar att kommunen tappat 33 platser och fått en bottenplacering.
Östra Göinge • Publicerad 29 september 2010

Medan grannkommunen Osby klättrar 62 steg tappar Östra Göinge 33 platser på Lärarförbundets ranking. Rankingen påverkas till exempel av hur stor andel av eleverna som är godkända i alla ämnen i årskurs nio och andelen som fullföljer gymnasiet inom fyra år. Den påverkas också av lärartätheten, andelen friska lärare och utbildade lärare.

– Det är en försämring, absolut, sen i fjol. Men vi har inte hunnit gräva djupare i resultatet än, säger Malin Winther på lärarförbundet i Östra Göinge.

Annons

Av de 14 kriterier som bedöms har Östra Göinge fått bättre betyg på fem av punkterna och försämrats på nio.

– Lärartätheten har försämrats ganska mycket men jag vågar inte säga varför. Vi måste diskutera det ute på arbetsplatserna – om det har försvunnit lärare.

– Kanske är det så att man har fler barn i förskolegrupperna men att man inte har anställt mer personal. Gruppstorleken har ökat jättemycket. De senaste tre åren har snittet gått från tolv till 16-17 barn per grupp. Alla förskollärare är enade om att det är ett jättehårt tryck på förskolan. Om vi ska få lugna trygga barn som utvecklas på ett bra sätt måste vi kunna erbjuda en lugn och trygg miljö. Då kan de inte sitta i knät på varandra.

Resultatet kan påverkas av att andra kommuner gör ett mycket bra år. Men det är inte hela sanningen menar Winther.

– Det är en kombination. Men man kan inte komma ifrån att betygsresultatet, det genomsnittliga meritvärdet för årskurs nio försämrats rätt mycket, liksom antalet elever som får godkänt i alla ämnen i årskurs nio. Lärarförbundet tycker att vi kan förbättras på många områden, vi hoppas på ett bra samarbete så att vi kan göra det.

Vad det är som gör att Osby ligger 176 platser bättre till har Malin Winther ännu inte analyserat.

– Det är några år sedan Osby slimmade sin organisation rätt rejält. Jag vet inte om det är så att andra kommuner gjort samma sak nu, några år senare och att det lyfter Osby i rankingen. Vi får ta ett snack med Osby för att se vad det är de har lyckats med.

Malin Winther vill se ett långsiktigt arbete för att uppnå en bättre kvalitet i skolan.

– Man kan inte börja tänka på att eleverna ska få godkänt betyg i årskurs nio när de går i sjuan. Det måste göras redan på förskolenivå. Kommunen måste ta sitt ansvar och tänka långsiktigt. Små barn kan inte göra sina röster lika höga som de äldre barnen. Men på mellan- och högstadiet blir det väldigt tydligt vilka som inte mår bra.

Det hon är nöjd med i förbundets ranking är att den visar att fler klarar av gymnasiet inom fyra år.

Annons

– Det är bara att folk kommer igång där. Utbildning är stärkande och vi behöver kompetenta invånare.

Kristianstadsbladet har sökt produktionschef Christer de la Motte samt omsorgs- och utbildningsutskottets ordförande Karl-Erik Innala (S) för en kommentar. Dock utan resultat.

044-185694maria. sallberg@ kristianstadsbladet.se
Maria Sällberg
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons