Pigg 75-åring firar med glöd

Östanå/Kristianstad Artikeln publicerades
Patrik Gunnarsson och Susanne Svendsrud spelar bastub och Monica Sjögren basklarinett i Hemvärnets musikkår.
Foto:Bosse Nilsson
Patrik Gunnarsson och Susanne Svendsrud spelar bastub och Monica Sjögren basklarinett i Hemvärnets musikkår.

Hemvärnets musikkår uppstod en gång i tiden i Östra Göinge. På lördag är det dags att fira jubileum med en konsert på ett alldeles speciellt ställe, på Pappersbruket i Östanå.

Höstkonserten med hemvärnets musikkår är en kär tradition. När kåren fyller 75 år kändes det lite mer speciellt.

– Vi kände att vi ville göra det lite annorlunda genom att hitta en ny lokal och då gärna i Östra Göinge, berättar Anders Olsson, som är tillförordnad dirigent för musikåren i år.

Han berättar att idén att låta Grå hallen på Pappersbruket i Östanå bli konsertlokal kom till vid en rundvandring på stället.

– Jag tog hit bastuban och gick omkring och spelade för att se att där var rätt akustik. Sedan har hela musikkåren repeterat på plats, innan vi bestämde oss.

Testet föll väl ut?

– Ja, den kan absolut användas som konsertlokal framöver, konstaterar Anders Olsson, som berättar att hallen passar årets tema bra.

– Vi ville ha lite Halloweenkänsla över det hela, med lite mystik och mörker.

Genom den geografiska platsen kan man konstatera att Hemvärnets musikkår återvänder till den kommun där den en gång i tiden uppstod. Den hade sitt ursprung i Knislinge blåsorkester som startade 1942, på 1970-talet skedde en sammanslagning av flera blåsorkestrar från byarna i Göinge.

1983 blev Hemvärnets musikkår i Östra Göinge försvarsmaktens ansikte utåt.

– Vi skiljer oss på det sättet från en vanlig blåsorkester, vi ger konserter i kyrkor och andra lokaler, men tjänstgör även vid försvarsmaktens ceremonier. Bland annat gäller det att hålla måttet för att tjänstgöra i Högvakten vartannat år. En riktig höjdpunkt, konstaterar Anders Olsson.

Under onsdagskvällen var det dags för generalrepetition i samlingslokalen som finns i Kristianstad på Soldathemmet vid P6 nedlagda garnison.

Lokalen i Kristianstad blev också en av anledningarna till att byta namn på orkestern igen, till Hemvärnets musikkår, Kristianstad. Det skedde 1995.

Ett 40-tal kvinnor och män ingår i musikkåren. Många är trogna medverkare.

– De har gått med i tidiga ungdomsår, kanske gjort uppehåll under några år för att sedan komma tillbaka.

Lördagens konsert, som fått namnet Höstglöd, börjar klockan 16. Det blir fransk klassisk lättlyssnad musik.

– Vi hoppas kunna ge en musikalisk upplevelse som ger god energi både till publiken och till alla som deltar, säger dirigenten Anders Olsson.