Projekt ska få fler att anställa

Östra Göinge Artikeln publicerades

Alla kan få ett jobb. Nu vill de som jobbar med projekt Unika kompetenser inspirera företagare i Östra Göinge att vilja anställa personer med funktionsnedsättning.

– Att ha ett arbete betyder oerhört mycket för alla människor. Inte minst för dem med någon form av funktionsnedsättning, säger Anna Nilsson som jobbar inom Östra Göinge kommuns handikappomsorg.

– Det handlar om att få gemenskap och om att skapa sig en identitet.

Hon är också en av de nyckelpersoner som driver projektet Unika kompetenser som går ut på att få fler arbetsgivare att se möjligheterna med att ta emot och ge personer med funktionsnedsättning ett jobb.

  – Det kan handla om en anställning, eller en praktikplats. Det kan vara en dag i veckan eller fem.

  Vill locka kommuner

  I projektet finns representanter för Allt Möjligt-verkstaden i Broby, Medvind i Glimåkra, Mixen på Stenforsaskolan och Arbetsförmedlingen.

  – Vi vänder oss inte bara till arbetsgivare i den privata sektorn utan också till cheferna i den kommunala verksamheten.

  Anna Nilsson påpekar att det redan i dag finns ett engagemang och att personer med funktionsnedsättning får jobb.

  – Men det finns mer att göra.

  – Det handlar om att hitta de rätta förutsättningarna, mellan den som ska få jobb och den som ska anställa. Jag är övertygad om att många fler kan få någon form av anställning.

  För att få fler att våga ta steget har projekt Unika kompetenser inbjudit till en Inspirationsdag 21 maj i Broby Folkets hus.

  Delar med sig av kunskap

  Inbjudna är flera hundra företagare och kommunala chefer.

  Dagen börjar med en vårlunch och under eftermiddagen hålls flera föredrag. Bland annat berättar Veronica Sjögren som är affärsutvecklare och Anna Pettersson som jobbar inom Stöd och service i Kristianstad om egna erfarenheter och kunskaper om funktionsnedsättning.

  Finsam-projektet som erbjuder rehabiliteringsmöjligheter presenteras av Mats Daludd. Lokala företag som anställt personer med funktionshinder berättar och kommunpolitiker från vård och omsorg kommer att finnas på plats.

  Moderator för eftermiddagen är Susanne Lundkvist Persson, mest uppmärksammad i revysammanhang men med många års erfarenhet från arbete inom handikappomsorgen. Det bjuds på musik av Helge Änglar och det blir en shoppingtur i nyöppnade Lilla butiken.