Annons

Så vill Östra Göinge rädda föreningslivet

Östra Göinge kommun väntar fortsatt på ett bättre, statligt stödpaket till företagarna. Samtidigt vill man nu stötta föreningslivet i kommunen.
– Intäktsbortfallet är stort, säger Patric Åberg (M), kommunstyrelsens ordförande.
Östra Göinge • Publicerad 10 april 2020
Jan Carlson, kultur- och fritidschef.
Jan Carlson, kultur- och fritidschef.Foto: Bosse Nilsson

Styrande Treklövern (Moderaterna, Kristdemokraterna och Centern) lägger fram sex åtgärder för att stötta föreningslivet, något som ska klubbas igenom på kommunstyrelsens sammanträde på tisdag.

Det handlar om:

Annons

1) Utbetalning i september till aktiva ungdomsföreningar. De får då 2019 års föreningsbidrag utbetalt en gång till, oavsett om 2020 skulle visa lägre deltagande. I februari 2021 kan en sedvanlig ansökan göras för aktiviteter som rör 1 juli-31 december 2020, vilket kan röra 200 000-240 000 kronor. Enkelt förklarat; en förening som inte har något tapp i coronatider får totalt 1,5 gånger pengarna. En förening som tappar allt får ändå minst ett belopp som motsvarar 2019 års siffror. 2019 betalade kommunen ut totalt 468 000 kronor till ett 30-tal föreningar.

2) Föreningar med egna samlingslokaler får fullt driftsbidrag även om man har under 60 sammankomster.

3) Föreningar kan ansöka om att få driftsstöd utbetalt i förskott.

4) Avgifter för sena avbokningar till idrotts- och fritidsanläggningar slopas.

5) Tidsregler för att skicka in exempelvis handlingar gällande årsmöten ändras. Handlingarna måste dock in förr eller senare.

6) Kultur- och enhetschefen Jan Carlson får ett utökat uppdrag i att bevaka händelseutvecklingen och stötta föreningarna.

– Det vi har valt att titta på i nuläget är hur vi kan hjälpa till genom vårt bidragssystem. Detta är den första åtgärden och kan bli fler, om det visar sig behövas, säger Jan Carlson, som uppmanar föreningar att kontakta honom om de har frågor.

Så länge väntar näringslivschefen Fredrik Persson på ett bättre, statligt stödpaket till de lokala företagarna. Korttidspermittering som täcker hela arbetstiden och inte bara ner till 40 procent och där staten tar hela kostnaden, är ett önskemål som nämns bland företagare när inkomsterna försvinner helt men grundkostnader kvarstår. Viss tveksamhet hörs också bland företagare i landet när staten, via bankerna, erbjuder lån för att klara verksamheten. Att bli tungt belånad när ingen vet när coronakrisen släpper taget om landet lockar inte.

Här saknas innehåll

Här saknas innehåll

Carl-Johan LiljedahlSkicka e-post
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons