Skadeståndstvist får avgöras i rätten

Östra Göinge Artikeln publicerades
Mats Rosenqvist.
Foto:Pressbild/Ateljé Ingvar
Mats Rosenqvist.

Ett omkullvält träd på gc-vägen mellan Broby och Knislinge ledde till att Mats Rosenqvist blev rullstolsbunden.

Det har gått snart två år sedan olyckan inträffade. En solig novemberdag kom han cyklande på gc-vägen mellan Broby och Knislinge. Solen bländade honom, därför såg han inte att det låg ett stort träd över vägen.

Han cyklade rakt in i det och kraschlandade och skadades sig så illa att han blev förlamad från bröstryggen och nedåt.

Trädet som låg på gc-vägen, som kommunen ansvarar för, borde ha varit undanröjt långt tidigare ansåg Mats Rosenqvist som ställde ett stort skadeståndskrav på Östra Göinge kommun.

4,5 miljoner kronor är kravet på och det motsvarar förlorad arbetsinkomst för de tio år han haft för avsikt att jobba. Kommunen å sin sida anser sig inte vara vållande till händelsen utan anser att det handlar om en ren olyckshändelse.

Kommunens försäkringsbolag har konstaterat att det skulle vara orimligt att ansvara för medborgarna under solens tillstånd varje dag under vinterhalvåret. I stället anser försäkringsbolaget att varje cyklist har ett egenansvar.

Under det senaste året har det inte hänt så mycket mer i frågan. Parterna har inte kunnat förlikas så nu ska frågan avgöras genom muntlig förhandling i tingsrätten, som kan avgöras med en så kallad tredskodom.

Östra Göinge kommun är kallad till muntlig förhandling i början av oktober, så även Mats Rosenqvist, som får representeras av sitt ombud.

– Jag får se om jag kan vara där, säger Rosenqvist, som har stora svårigheter att ta sig utanför sin lägenhet.

Rosenqvist som varit aktiv SD-politiker och dess gruppledare i Östra Göinge hoppas fortfarande att han en dag ska kunna delta politiskt.

Gruppledarposten har han dock för avsikt att lämna över inför valet.

Fotnot: En tredskodom innebär att man förlorar målet för att man inte medverkar i rättegången. Tredskodom kan meddelas vid den muntliga förberedelsen, om någon part uteblir.