Skyddstillsyn för utpressningsförsök

Östra Göinge Artikeln publicerades
Tingsrätten dömde till skyddstillsyn.
Foto:Bosse Nilsson
Tingsrätten dömde till skyddstillsyn.

Skyddstillsyn och vård för alkohol- och spelproblem. Det blev straffet för den 55-årige man som försökte utöva utpressning mot företagare.

55-åringen döms för två försök till utpressning och två övergrepp i rättssak. Det var i februari månad som han ringde upp en företagare i Östra Göinge och sa till denne att ge honom en halv miljon kronor i kontanter, om inte skulle det gå illa för henne och de övriga två delägarna i företaget. Dessutom sa han till dem att inte koppla in polisen.

Samma natt skickade han även ett hotfullt sms till en annan person på ett annat företag, också det i Östra Göinge. I detta krävde han 400 000 kronor annars skulle något kunde hända. Familjens son nämndes vid namn i sms:et.

Polisen lyckades snabbt ringa in mannen, han anhölls och erkände omgående att det var han som låg bakom hoten. Vid rättegången för några veckor sedan bad han om ursäkt och berättade att han ångrade handlingarna, särskilt då han förstod att han hotat en höggravid kvinna. Han kunde inte förklara handlingarna på annat sätt än en tillfällig ingivelse under berusning, även om förloppet fortsatte under några dagar utan att han försökte avbryta.

Vid huvudförhandlingen fanns fem målsägande som alla krävde skadestånd.

Åklagaren yrkade på att mannen skulle få fängelse i åtta månader.

Tingsrätten valde dock att döma till ett mildare straff, bland annat konstaterar rätten att även om övergrepp i rättsak utgör artbrott så var hotet förhållandevis svepande. I alla fall i ett av fallen, då det till exempel uttalats att det skulle "gå åt helvete" för familjen om man inte betalade pengarna eller gick till polis.

Rätten tyckte att hoten gav intryck av att vara illa föreberedda och opreciserade. Också att en av målsägande från början uppfattade det som ett skämt nämns av tingsrätten i domen. Därför anser den att straffvärdet ligger under sex månaders fängelse, vilket utgör en möjlighet att döma till annan påföljd än fängelse

Man har också valt att beakta vad som framkommit i en personutredning om mannens missbruk och psykiska ohälsa samt då han förklarat sig villig att söka hjälp för. Dessutom väljer tingsrätten att inte bortse från att mannen kan förlora sitt jobb.

Allt sammantaget gör att tingsrätten väljer att döma till skyddstillsyn och föreskrift om att underkasta sig vård för sina problem.

Han ska också utge skadestånd på sammanlagt 54 000 kronor till fem målsägande.

Den kvinna som fick motta telefonsamtal från mannen får 15 000 kronor, medan de två övriga delägarna får 13 000 respektive 12 000 kronor i skadestånd.

I det andra fallet utgavs 7 000 kronor vardera i skadestånd till två målsägare.