Smärtfri debut för ung författare

Östra Göinge Artikeln publicerades

Hennes första romanförsök blev som en förbannelse. Det andra blev desto mer lyckat – nu debuterar Elin Nilsson från Knislinge med ”I stället för att bara skrika”. I går föreläste hon på Knislinge bibliotek.

– Det var här mitt läsande började kan man säga. När jag var elva år tyckte jag att jag hade läst alla böcker på hela biblioteket. Men då hade jag inte upptäckt vuxenavdelningen. Jag har föreläst innan, men det känns konstigt att stå och prata om sig själv och sitt skrivande, säger Elin Nilsson.

Skrivandet började hon med några år senare via dagböcker och noveller. Bland annat vann hon Kristianstadsbladets novelltävling år 2004.

– Då insåg jag att det inte bara är jag som sätter värde på det jag skriver, att jag lyckats kommunicera.

  Skrivarlinjen

  På Fridhems folkhögskola i Svalöv gick hon Skrivarlinjen i två år:

  – Där lärde jag mig mer om själva hantverket att skriva. Vi läste mycket, pratade texter och man blev mer uppmärksam. Det ger mycket att bearbeta ofärdiga texter och prata med andra som skriver. Att testa på andra genrer blev ett sätt att utveckla mitt skrivande.

  Det första försöket att skriva en roman blev inte så lyckat:

  – Jag höll på i två och ett halvt år och det var en väldigt lång och jobbig arbetsprocess. Den blev som en förbannelse som jag var tvungen att avsluta.

  Andra försöket lyckad

  Hösten 2009 påbörjade hon projekt nummer två – det som resulterat i debutromanen ” I stället för att bara skrika”.

  – Den var rolig och smärtfri att skriva. Jag använde mig av en annan metod, handlingen är som ett pussel som huvudkaraktären Andrea lägger. Den är spännande och riktar sig till de som är 13 år och uppåt. Jag känner mer att jag är en ungdom som skriver för vuxna än tvärtom, säger 25-åriga Elin.

  Hon skickade utkast till fem förlag, och Alfabeta Bokförlag var först att nappa.

  – Det var jobbigare att redigera boken än att skriva. Jag kan hålla på hur länge som helst att ändra men när förläggaren sa att boken måste till tryckeriet så fick jag sluta.

  ”I stället för att bara skrika” trycktes i somras, och finns nu på olika boksajter. Nästa bokprojekt är påbörjat.

  – Men jag måste försöka hitta plats för skrivandet nu. Jag har börjat plugga till lärare så jag får se om tiden räcker till.