Annons

Sortera bättre – få ut mer pengar

Knappt 40 procent rätt. Så sorterar nämligen invånare i Östra Göinge och Osby när de slänger sitt avfall i brännbart. Skulle siffran höjas kan det innebära mer pengar i plånboken för den enskilde.
Östra Göinge/Osby • Publicerad 18 september 2018
Sopsortering i flerfamiljshus.
Sopsortering i flerfamiljshus.Foto: Marie-Louise Lindell

Under vecka 21 samlade det kommunala renhållningsbolaget Ögrab in avfall för att skicka till Ängelholm för analys. Det handlade om matavfall och brännbart, där analysen skulle ge ett underlag på hur bra Östra Göinge och Osby är på att sortera.

Eller hur dåliga – det beror på hur man väljer att se det.

Annons

39,7 procent av det som hamnade i brännbart skulle hamna där. 30,1 procent var i stället förpackningar och tidningar medan 21,2 procent var matavfall.

Med andra ord en stor förbättringspotential. Faktum är att det brännbara avfallet årligen kostar 1,6 miljoner kronor. Hade det sorterats rätt hade man kunnat spara in drygt 900 000 kronor – för att inte tala om intäkter från en ökad mängd förpackningar.

Kort sagt: Minskar det brännbara avfallet minskar kostnaden för renhållningsabonnemang.

– Ja, det är mycket enkelt. Vi betalar för det brännbara medan vi får betalt för exempelvis förpackningar eller plast. Sedan tror jag väl inte på noll procent felsorterat, det skulle vara en utopi. Men skulle vi kunna förbättra detta till 60 procent rätt sorterat skulle mycket vara vunnet. Då kan vi fortsätta hålla taxan på en bra nivå och i framtiden även kanske kunna sänka den, säger Patric Åberg (M), styrelseordförande i Ögrab.

Historien visar att folk kan ändra sina mönster, detta sågs inte minst när fyrfacks-systemet infördes. Då minskade nämligen det brännbara avfallet med 20 procent, vilket innebar en sänkning av taxan.

När det gäller matavfallet kunde man konstatera en viss skillnad mellan villor och lägenheter. Hela 98,1 (Osby) respektive 97,7 procent (Östra Göinge) sorterades rätt att jämföra med 92,9 (Osby) samt 89,5 (Östra Göinge) för lägenheter. Den största delen felsorterat för lägenheter gällde trädgårdsavfall i matavfallet.

Sedan tidigare har Ögrab ett projekt tillsammans med det kommunala bostadsbolaget Göingehem om att lära boende i flerfamiljshus att sortera rätt.

Carl-Johan LiljedahlSkicka e-post
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons