Statsvetaren om Göinge-Moderaternas framgång: En av de största skrällarna i landet

Östra Göinge Artikeln publicerades
Anders Sannerstedt säger att det finns ”Patric Åberg”-effekt.
Anders Sannerstedt säger att det finns ”Patric Åberg”-effekt.

I kommunvalet stod Moderaterna i Östra Göinge för den procentuellt största uppgången i hela Sverige. ”Vi ser en Patric Åberg-effekt”, säger statsvetaren Anders Sannerstedt.

Moderaterna i Östra Göinge ökade med 17,8 procentenheter i valet till kommunfullmäktige och landade på 42,7 procent.

Resultatet är det tredje bästa som Moderaterna fick i någon kommun i Skåne. Vellinge och Staffanstorp fick bättre siffror, men i ingen annan kommun i Sverige gjorde Moderaterna en så stor ökning som man gjorde i Östra Göinge.

– Det är väldigt, väldigt anmärkningsvärda siffror. Jag skulle vilja säga att det är en av de största skrällarna i landet, säger Anders Sannerstedt, statsvetare vid Lunds universitet.

Orsaken till framgångarna tror han beror på att M i kommunen har en stark ledare.

– Det påminner mycket om situationen i Landskrona där Liberalerna är väldigt starka och fortsatt går framåt, mycket beroende på Torkil Strandberg. Det är samma sak i Östra Göinge där M-ledaren har stort förtroende från väljarna i kommunen. Vi ser en Patric Åberg-effekt, säger Anders Sannerstedt.

Utöver situationen i Landskrona nämner han Demokraterna i Göteborgs framgångar som liknande skrällar i årets val.

– Men resultatet i Östra Göinge är i samma paritet. Det sticker ut väldigt mycket. Jag kan tänka mig att man är dölyckliga hos M i Östra Göinge. Något annat vore otänkbart, säger Anders Sannerstedt.

Peter Gustavsson, universitetsadjunkt i statsvetenskap vid Högskolan i Kristianstad är inne på samma linje.

– Det är nästan alltid så att partier lokalt på någon plats går överraskande bra och det beror till stor del antingen på att de har en stark karismatisk ledare eller att man kommit med ett specifikt förslag, säger han.

Patric Åberg själv pekar på att man tagit tag i integration- och migrationsfrågan och att det avspeglas i valresultatet.

– Det är mycket möjligt så att det spelar in, men det är inte hela förklaringen. Visst SD backar nästan med tre procent men M går samtidigt framåt med nästan 18 procent. Det är alldeles tydligt att Moderaterna också tagit röster från Socialdemokraterna och det är anmärkningsvärt i en så traditionellt röd kommun. S i Östra Göinge gör ju ett katastrofval, säger Anders Sannerstedt.

Från Moderaterna på central nivå bekräftas att partiets framgång i Östra Göinge är den procentuellt största ökningen under valet. Partiet gläds över kommunens resultat, men i nuläget önskar man inte kommentera det vidare, hälsar Ina Kokalari, presstalesperson för partiet.