Upphandling om skolmat avbryts – inga anbud kom in

Östra Göinge Artikeln publicerades

Upphandlingen av tjänstekoncession Tranan (drift av restaurangen samt matleveranser till Östra Göinge kommun) har avbrutits på grund av att inga anbud kom in.

Östra Göinge kommun.
Foto: Bosse Nilsson
Östra Göinge kommun.

Östra Göinge kommun skriver på sin webbsajt att man nu inledningsvis kommer ta kontakt med en eller flera potentiella leverantörer om intresse finns för att driva restaurang Tranan i Sibbhult i framtiden och leverera mat till förskolor och skolor.

Tjänstekoncessionsavtalet skrevs ursprungligen i augusti 2013. Detta avtal gick ut den 30 juni 2016 och kunde förlängas med två år, vilket också skedde.

Efter det har det förlängts i två omgångar, där det nuvarande avtalet går ut den 14 juli 2019. Avtalet, som alltså även innehåller matleverans till skolor och förskolor i Glimåkra, Sibbhult och Östanå, har kritiserats av föräldrar för att djurskyddskraven inte är samma som vid kommunens övriga skolor.

Föräldrarnas kritik har nu blivit ett ärende för förvaltningsrätten i Malmö.

– Men enligt lagen om offentlig upphandling (LOU) kan vi inte ändra förutsättningar i avtalet när det handlar om förlängning. Då skulle vi bryta mot lagen, sa Östra Göinge kommuns ekonomichef Oscar Nilsson för tre månader sedan.

Varpå kommunen hoppades på en helt ny upphandling med samma krav som för övriga skolor, men där har inga anbud alltså kommit in.

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Kristianstadsbladet och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.